І знову COVID-19: прихована епідемія в Криму зменшує блокаду в Керченській протоці. Моніторинг за червень 2020

Андрій КЛИМЕНКО
Тетяна ГУЧАКОВА
Ольга КОРБУТ
Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

* * *

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», редакції BlackSeaNews пропонує вашій увазі чергове з серії щомісячних досліджень щодо російської економічної війни проти України в Азовському морі.

1. За червень 2020 року середня тривалість штучного утримання з боку РФ суден, що йдуть до українських портів Азовського моря Маріуполя, Бердянська, склала 11,6 годин (в середньому за 2019 рік – 29,9 годин, у квітні 2020 – 16,6, у травні – 10,1 години) – діаграма 1.

Це трохи більше, ніж показник в травні, що був найменшим з липня 2018 року (тобто з початку де-факто блокади).

Звертає увагу, що 5 з 56 суден (8,9%) пройшли до Азовського моря навіть без традиційної зупинки в Керченській протоці.

Ще 26 судна (46,4%) пройшли до Азовського моря із затримкою в 1-6 годин, що відповідає середньому показнику до початку де-факто блокади.

Таким чином, в цілому більша половина (31 з 56) суден пройшли до українських портів Азовського моря в режимі, який може вважатися нормальним.

Така ситуація спостерігається третій місяць поспіль вперше з червня 2018 року. Про її причини – див нижче.

2. За червень 2020 року середня тривалість штучного утримування з боку РФ перед Керченською протокою суден, що йдуть з Маріуполя, Бердянська з експортними вантажами склала 14,8 годин (в середньому за 2019 рік – 37,4 годин, у квітні 2020 – 19, 9, у травні – 14,5 години) – діаграма 2.

Це також трохи більше, ніж показник в травні, що був найменшим з липня 2018 року (тобто з початку де-факто блокади).

23 з 48 "маріупольських" та "бердянських" суден (47,9%) пройшли з Азовського моря до Чорного моря в режимі, який може вважатися нормальним.

Така ситуація теж спостерігається третій місяць поспіль вперше з червня 2018 року.

Ще раз зауважимо, що зменшення показників штучного утримання суден третій місяць поспіль абсолютно не кореспондує з рештою пов’язаних процесів:

а) активність військових формувань РФ на лінії фронту в Донецькій та Луганській областях все сильніше зростає;

б) криза з питною водою на окупованому Кримському півострові та риторика навколо неї значно посилюються;

в) військова активність РФ в Чорному та Азовському морях зростає;

г) агресивна риторика кремлівських очільників стосовно України значно посилюється.

3. Починаючи з 22 жовтня 2018 і надалі по червень 2020 затримань суден посеред Азовського моря під час руху до/з Бердянська/Маріуполя не було зовсім (внаслідок ескортування суден катерами ВМСУ) – слайд 3.

* * *

За місяці, що минули, Моніторингова група впевнилася, що головним чинником, що призвів до зменшення тривалості штучного утримання суден перед отриманням дозволу на прохід Керченською протокою, є поширення епідемії коронавір усу не тільки в країнах, звідки прибувають морські судна, а перш за все – в Краснодарському краї РФ та в окупованому Криму, де базуються кораблі та катери Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ.

Це призвело до побоювання співробітників Берегової охорони щодо можливого зараження під час контактів з членами екіпажів іноземних суден.

Підтвердженням цього є нові факти (попередні аргументи див. тут: https://www.blackseanews.net/read/164797)

(1) Як повідомили на початку липня 2020 року російські ЗМІ, «...Севастополь та Крим вийшли на перше місце в Росії за коефіцієнтом поширення коронавируса (Rt)...» (надалі мовою оригіналу):

Севастополь и Республика Крым вышли на первое место в России по коэффициенту распространения коронавируса (Rt).

Rt – это показатель, определяющий среднее количество людей, которых инфицирует один больной до его изоляции. Коэффициент рассчитывается на основе данных по приросту новых случаев за последние 8 суток и используется для принятия решений о переходе к первому, второму или третьему этапу снятия ограничений.

По данным на 7 июля, самый высокий Rt зафиксирован в Севастополе – 2,57 (всего в городе выявлено 254 человека с коронавирусом, 5 из них за последние сутки; 5 зараженных скончались).

На втором месте Крым с показателем 2 (789 зараженных за весь период пандемии и 28 за последние сутки, 31 скончался). Замыкает первую тройку Чукотский автономный округ с коэффициентом 2.

https://newdaynews.ru/crimea/696799.html

(2) В адміністрації столиці Краснодарського краю стався спалах захворювання коронавірусом. На карантин пішли 70% співробітників мерії Краснодара, повідомили 13 липня 2020 російські ЗМІ:

На прошлой неделе все подразделения мэрии переведены на удаленку, в офисах остались работать только 30% сотрудников. Эту информацию на аппаратном совещании подтвердил мэр Краснодара.

- 70 % сотрудников администрации во всех подразделениях ушли на удаленку, в частности работники старше 65 лет - в обязательном порядке. В здании проводятся обязательные дезинфицирующие работы, на входе измеряется температура, сохраняется масочный режим и во всех кабинетах имеются антисептики для обработки рук, - пояснили "Комсомольской правде" - Кубань" в пресс-службе города.

Ранее «Комсомолка» сообщала, что одной из заболевших коронавирусом оказалась председатель городской думы Краснодара Вера Галушко. Кроме того, ковид обнаружили и у ее заместителя Татьяны Гелуненко. В кулуарах администрации говорят, что 28 июня Галушко отмечала день рождение, а после – заболела.

https://www.kuban.kp.ru/online/news/3940771

Наведена інформація, на думку Моніторингової групи, не дає підстав говорити про «припинення блокади». А ще раз підтверджує, що зменшення показників утримання обумовлено епідемією коронавірусу з їх можливим поєднанням з дезінформаційними заходами з боку РФ.

* * *

Довідково: райони здійснення порушень свободи судноплавства наведені на карті – слайд 4.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів.

 

Ще на цю тему