Як COVID-19 тимчасово пом'якшив блокаду в Азовському морі: Моніторинг за травень 2020

Андрій КЛИМЕНКО
Тетяна ГУЧАКОВА
Ольга КОРБУТ
Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

* * *

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», редакції BlackSeaNews пропонує вашій увазі чергове з серії щомісячних досліджень щодо російської економічної війни проти України в Азовському морі.

1. За травень 2020 року середня тривалість штучного утримання з боку РФ суден, що йдуть до українських портів Азовського моря Маріуполя, Бердянська, склала 10,1 годин (в середньому за 2019 рік – 29,9 годин, в середньому за 1 квартал 2020 – 34 години) – діаграма 1.

Це найменший показник з липня 2018 року (тобто з початку де-факто блокади).

Звертає увагу, що 7 з 58 суден (12,1%) пройшли до Азовського моря навіть без традиційної зупинки в Керченській протоці.

Ще 23 судна (39,7%) пройшли до Азовського моря із затримкою в 1-6 годин, що відповідає середньому показнику до початку де-факто блокади.

Таким чином, в цілому половина (30 з 58) суден пройшли до українських портів Азовського моря в режимі, який може вважатися нормальним.

Така ситуація спостерігається другий місяць поспіль вперше з червня 2018 року. Про її причини – див нижче.

2. За травень 2020 року середня тривалість штучного утримування з боку РФ перед Керченською протокою суден, що йдуть з Маріуполя, Бердянська з експортними вантажами склала 14,5 годин (в середньому за 2019 рік – 37,4 годин, в середньому за 1 квартал 2020 – 34,3 години) – діаграма 2.

Це також найменший показник з липня 2018 року (тобто з початку де-факто блокади).

21 з 65 "маріупольських" та "бердянських" суден (32,3%) пройшли з Азовського моря до Чорного моря в режимі, який може вважатися нормальним.

Така ситуація теж спостерігається другий місяць поспіль вперше з червня 2018 року.

Зауважимо, що зменшення показників штучного утримання суден другий місяць поспіль абсолютно не кореспондує з рештою пов’язаних процесів:

а) активність військових формувань РФ на лінії фронту в Донецькій та Луганській областях зростає;

б) криза з питною водою на окупованому Кримському півострові та риторика навколо неї посилюються;

в) військова активність РФ в Чорному та Азовському морях зростає;

г) агресивна риторика кремлівських очільників стосовно України посилюється.

3. Починаючи з 22 жовтня 2018 і надалі по травень 2020 затримань суден посеред Азовського моря під час руху до/з Бердянська/Маріуполя не було зовсім (внаслідок ескортування суден катерами ВМСУ) – слайд 3.

* * *

За місяць, що минув, Моніторингова група впевнилася, що головним чинником, що призвів до зменшення тривалості штучного утримання суден перед отриманням дозволу на прохід Керченською протокою, є поширення епідемії коронавірусу в країнах, звідки прибувають морські судна, а також в Краснодарському краї РФ та в окупованому Криму та, де базуються кораблі та катери Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ, .

Це призвело до побоювання співробітників Берегової охорони щодо можливого зараження під час контактів з членами екіпажів суден, і не тільки іноземних, оскільки вірус набув поширення і власне в Краснодарському краї.

Підтвердженням цього є наступні факти.

(1) 9 червня 2020 року російські ЗМІ повідомили, що коронавірус виявлений у трьох моряків з судна, що прибуло до Керчі. Моряки пройшли тестування в Краснодарському краї. Після прибуття до Керчі вони перебували на судні і на сушу не сходили, їх одразу відправили в сімферопольську лікарню.

Назва цього судна не розголошується, але з контексту зрозуміло, що мова йде про судно, яке базується саме в Криму та виконує рейси до Краснодарського краю, тобто через Керченську протоку. За нашими даними, єдиним судном керченського базування, що на початку червня виконувало рейси між портом Керч та портом Кавказ (Краснодарський край РФ) є залізничний пором AVANGARD IMO: 9522403. Flag: Russia. Vessel type: Rail/ Ro-ro Cargo

(2) Крім того, за даними моніторингу Кримської правозахисної групи, є підстави вважати, що офіційна статистика по COVID-19 в окупованому Криму занижується.

(3) В Краснодарському краї, як і в Криму, серед адміністрації та населення існують побоювання, що поширенню вірусу сприяють жителі великих міст РФ, що намагаються виїхати на морське узбережжя під час карантину. В зв’язку з цим обмежено автомобільне сполучення між Кримом та Краснодарським краєм, а також між останнім та іншими регіонами РФ.

Разом із тим, Моніторингова група зазначає, що висловлення російських прикордонників в ЗМІ не містять навіть натяків на пом’якшення режиму перевірки суден в Керченській протоці.

(4) 27 травня 2020 російська агенція ТАСС опублікувала висловлювання 1-го заступника директора ФСБ РФ, керівника Прикордонної служби генерала В. Кулішова про те, що "зберігаються ризики диверсій і провокацій щодо транспортних переходів, російських і іноземних суден, що прямують в порти Криму".

(5) 28 травня 2020, інформаційне агентство «Крыминформ» опублікувало статтю «На воде, в болотах и степях. Как несут службу пограничники в Крыму» (http://www.c-inform.info/comments/id/446).

В статті наведено цитати рядових військовослужбовців Берегової охорони Прикордонного управління ФСБ по Криму про технології перевірки всіх іноземних суден (абсолютна більшість з яких йдуть до українських портів). В них повідомляється, що під час огляду перевіряється все судно: приміщення, екіпаж, суднові документи з метою виявлення зброї, боєприпасів та осіб, що незаконно перебувають на борту і т. ін. (далі – мовою оригіналу):

«…Керченский пролив – активная судоходная зона, по его фарватеру ежедневно проходят десятки больших и малых рыболовецких судов, танкеров и сухогрузов различных государств. В задачи пограничников входит осмотр таких плавсредств, чтобы не допустить незаконного ввоза запрещенных веществ, оружия, боеприпасов и мигрантов в нашу страну.

«Проверяем все судно: помещения, экипаж – его количество, роли. Помещения все проверяем, чтобы ничего не провозили запрещенного, ищем нелегальных мигрантов. Плюс судовые документы, чтобы были правильно оформлены», – пояснил сотрудник Погрануправления ФСБ по Крыму, служащий на катере, Максим Кантеев.

Осмотр проходит быстро – опытные пограничники могут уже по поведению экипажа определить, есть ли на борту контрабанда или нелегальные мигранты. Да и места для тайников на судах почти все известны, а у представителей спецслужбы есть необходимое оборудование для проверки – спрятать что-то просто так не выйдет.

Катера и корабли пограничного управления базируются в Керчи, в море они находятся практически круглосуточно, меняются только экипажи. Однако с борта катера все увидеть невозможно: тут на выручку приходят радиотехнические посты – комплекс сооружений, оборудованный радиолокационными станциями (РЛС).

Высокоточное оборудование выявляет плавательные средства любого размера – от катамаранов до сухогрузов на расстоянии в сотнях километров от берега. Данные автоматики подтверждаются визуально – на радиотехнических постах в обязательном порядке есть вышки с биноклями и тепловизорами.

Информация с радиотехнических постов поступает в пограничные заставы – опорные пункты пограничников. Одна из таких расположена в поселке Заветное – на условной границе Черного моря и Керченского пролива.

«Застава осуществляет контроль за перемещением судов в Черном море, Керченском проливе до Азовского моря. Осуществляет контроль за соблюдением правил пограничного режима, режима госграницы и правил рыболовства. Ведем информационную, предупредительную работу. Если взять суда, то мы осуществляем информирование, распознавание целей, которые движутся с Керченского пролива. Суда, которые могут нарушить режим, мы распознаем – состав, флаг, принадлежность, груз, куда движутся и так далее», – рассказал сотрудник Погрануправления ФСБ по Крыму, проходящий службу на заставе, Геннадий Щепкин.

Информация с заставы передается морским подразделениям, которые ее отрабатывают – досматривают суда, готовят перехват, ловят браконьеров и прочее….»

(6) Наприкінці травня 2020 в Азовському морі РФ провела командно-штабне навчання «Лагуна-2020» (повідомлення були опубліковані 9 червня 2020). В ньому брали участь не тільки прикордонники, але й військові, національна гвардія та державні органи Криму, Ростовської області та Краснодарського краю.

За легендою, до Прикордонного управління ФСБ Росії по «Республіці Крим» надійшла інформація про те, що озброєна група, яка належить до однієї із заборонених в РФ організацій, захопила російське судно. Траулер знаходився на рейді порту Темрюк в акваторії Азовського моря. Було проведено контртерористичну операцію. Далі – мовою оригіналу:

«…Представители силовых структур и ведомств Крыма, Краснодарского края и Ростовской области провели командно-штабное учение «Лагуна-2020». В мероприятии приняли участие представители силовых структур и ведомств Республики Крым, Краснодарского края и Ростовской области.

По легенде учения в Пограничное управление ФСБ России по Республике Крым поступила информация о том, что вооруженная группа, принадлежащая к одной из запрещенных на территории РФ организаций, совершила захват российского рыболовецкого судна. Траулер находился на внешнем рейде порта Темрюк в акватории Азовского моря.

Переговоры с преступниками не дали положительных результатов, в связи с чем руководством оперативного штаба было принято решение о введении режима контртеррористической операции. Пограничный спецназ уничтожил условных террористов, освободив заложников.

Цели командно-штабного учения "Лагуна-2020" достигнуты, отмечается в пресс-релизе пресс-служба Пограничного управления ФСБ по Крыму...»

(7) Нарешті, 11 травня 2020 змінився керівник Прикордонного управління ФСБ РФ по Краснодарському краю. Новим начальником призначено генерал-лейтенанта Олександра Ектова (рос: Александр Эктов). До цього призначення він з жовтня 2014, тобто протягом усього періоду російської агресії на Донбасі, очолював Прикордонне управління ФСБ по Ростовській області, яка межує з окупованими районами.

Таким чином, попередня сфера діяльності генерала Ектова безпосередньо стосувалася взаємодії з окупованими районами Донецької та Луганської областей (вони межують саме з Ростовською областю РФ), в тому числі з окупованою частиною Азовського узбережжя України в районі українського міста Новоазовськ. На сухопутній ділянці кордону з Донецькою і Луганською областями за часи його керівництва його управління забезпечувало прихований перетин кордону військовими колонами РФ. Під його керівництвом було укріплено морську ділянку кордону РФ на Азовському морі: встановлені електронні засоби технічного контролю на узбережжі, в Таганрозі побудована нова база прикордонних кораблів та катерів, а їхня кількість збільшена (подробиці – за посиланням).

Наведена інформація, на думку Моніторингової групи, не дає підстав говорити про «припинення блокади». А ще раз підтверджує, що зменшення показників утримання обумовлено епідемією коронавірусу з їх можливим поєднанням з дезінформаційними заходами з боку РФ.

* * *

Довідково: райони здійснення порушень свободи судноплавства наведені на карті – слайд 4.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів.

 

Ще на цю тему