Молдова й Румунія створюють спільний військовий підрозділ

13:24 06.02.2018

Військовослужбовці Національних армій Молдови та Румунії створять спільний батальйон для реагування у разі виникнення кризових ситуацій.

Питання про це обговорили у Кишиневі міністр оборони Молдови Еуджен Стурза зі своїм румунським колегою Міхаєм Фіфором, повідомляє Укрінформ.

«Ми обговорювали це питання (створення спільного батальйону — ред.) і під час візиту у Бухарест мого колеги Єуджена Стурзи, і сьогодні. Досягли принципової згоди про створення такої структури за прикладом спільного батальйону "Тиса", в якому беруть участь військовослужбовці Румунії, Сербії й Угорщини. Військовим експертам наших країн належить розробити конкретний план його створення й функціонування», — повідомив глава оборонного відомства Румунії під час брифінгу у Кишиневі.

Фіфор назвав співпрацю між арміями двох країни чудовою, зазначивши, що співпраця між Молдовою та Румунією в оборонній сфері поглиблюватиметься не лише участю у спільних військових навчаннях, а й наданням практичної допомоги у модернізації та зміцненні обороноздатності збройних сил Молдови.

Міністр оборони Молдови Єуджен Стурза, у свою чергу, дав високу оцінку вкладу румунських партнерів у створення стратегічної законодавчої бази у сфері оборони, особливо виділивши професійну підготовку близько 800 молдавських військовослужбовців у профільних установах Румунії.

Стурза також особливо відмітив участь представників Національної армії й уряду Румунії в утилізації складів з пестицидами на всій території Молдови. Румунія виділила на ці цілі близько 850 тисяч євро.

Глави оборонних відомств двох країн домовилися про розширення й поглиблення воєнно-стратегічного партнерства між двома країнами.