UA EN

Використання «тіньового флоту» призвело до збільшення аварій

09:20 08.11.2022

Росія активно нарощує списаний «тіньовий» флот для обходу санкцій; страховики уникають колишніх клієнтів у Москві. Як наслідок — зростає ризик аварій на застарілих «тіньових» суднах.

Так, минулого тижня мали місце щонайменше два інциденти. Терміново потребував ремонту завантажений роснафтою 20-річний «афрамакс», який дрейфував біля берегів Іспанії. Також 21-річне судно типу VLCC Young Young сіло на мілину в Сінгапурській протоці. Незадовго до цього, судно внесли до чорного списку Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США, через незаконне транспортування іранської нафти.

Про це повідомили танкерні брокери Poten & Partners, пише Splash 24/7.

Цьогоріч суттєво збільшилися продажі застарілих танкерів. Принаймні 60 суден типу VLCC, 42 «суецмаксів» і 93 «афрамаксів» із середнім віком у 15 років змінили власника. Основні причини — це майбутнє ембарго ЄС на імпорт російської сирої нафти та обмеження цін на нафту країнами G7.

Наразі «тіньовий» танкерний флот складає понад 300 суден. Ставки на венесуельську та іранську нафту можуть у два-три рази перевищувати ринкову ставку для законних рейсів, зазначають брокери.

«Через те, що росія використовує більше суден «тіньового» флоту, середній вік її експортних танкерів різко зростає, а це і призводить до збільшення аварій у морі», кажуть в Poten & Partners.

Раніше USM писав, що країна-агресор почала активно відбудовувати глобальний танкерний флот напередодні заборони ЄС на продаж російської нафти.

Натомість кількість російських суднозаходів в порти ЄС знизилась вдесятеро.

Ще на цю тему