UA EN

Морський експорт російської нафти демонструє ознаки поступового зниження - Bloomberg

09:40 27.07.2022

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 16 по 22 липня зменшився проти попереднього тижневого періоду на 7,8% — до 2,94 млн барелів. 

Як пише видання Порти України, про це повідомляє Bloomberg.

«Ще один тиждень — ще одна ознака того, що Росії важко вивести нафту на ринок», — зауважує агентство.

Звітного тижня доходи Москви від експортного мита зменшилися на $13 млн — до $155 млн, зафіксувавши мінімальний рівень за чотири тижні. У липні експорт сирої нафти приносить Кремлю $55,2 за тонну (близько $7,53 за барель) проти $44,8 за тонну ($6,11 за барель) у червні. Це найвища ставка мита з квітня, яка відображає подорожчання нафти Urals. У серпні ставка трохи знизиться — до $53 за тонну (приблизно $7,23 за барель).

Морський експорт сирої нафти з Росії (з чотирьох експортних регіонів)

Інфографіка: bloomberg.com

Загалом протягом звітного тижня російські морські нафтові термінали завантажили 27 танкерів проти 31 тижнем раніше. Було відправлено 20,6 млн барелів нафти проти 22,3 млн барелів попереднього тижня.

Потоки нафти з трьох найбільших експортних регіонів зменшилися, в результаті чого морські постачання були найнижчими від тижня, що закінчився 25 березня.

У портах Балтійського моря було завантажено 13 танкерів проти 14 тижнем раніше. Зокрема, з Приморська відправлено 6 танкерів проти 9, з Усть-Луги — 7 проти 5. Потік нафти Urals зменшився на 7% — до 1,356 млн барелів на добу. Кількість танкерів, які вирушили до Північної Європи, зросла до найвищого рівня з березня. Обсяг відвантаження до Середземномор’я зменшився. Потоки в Азію скоротилися до 209 тис. барелів на добу, проте вдвічі більший обсяг нафти на танкерах, які поки не вказали кінцевого пункту призначення, означає зростання цього обсягу в майбутньому.

Із Новоросійська відправлено 4 танкери проти 6 попереднього тижня, що стало найменшим показником за більш ніж три місяці. Обсяг відвантаженої нафти зменшився на 18% — до 459 тис. барелів на добу. Один суецмакс поки не вказав точного пункту призначення, його вантаж, швидше за все, потрапить в Азію. Два афрамакси залишилися в межах Чорного моря.

У Мурманську завантажено два танкери, як і попереднього тижня. При цьому обсяг відвантаження збільшився на 25% — до 286 тис. барелів на добу. Обидва суецмакси отримали вантажі на плавучому нафтосховищі Umba, яке експлуатує «Газпром нєфть». Обидва прямують до Індії.

Із далекосхідного експортного регіону відправлено 8 танкерів проти 9 попереднього тижня. Усі вантажі відправлені з Козьміно. Обсяг відвантаження скоротився на 11% — до 838 тис. барелів на добу. Сім танкерів вирушили до Китаю, один — до Індії.

Загалом рухомий середній чотиритижневий показник морського експорту російської нафти свідчить, що постачання скорочувалися протягом п’яти тижнів поспіль і зменшилися на 13%, або на 480 тис. барелів на добу з середини червня. 

Рухомий середній чотиритижневий показник морського експорту сирої нафти з Росії (за напрямками постачань)

Інфографіка: bloomberg.com

Після вторгнення в Україну багато європейських споживачів відмовилася від співпраці з Росією, а Азія, зокрема Китай та Індія, заповнила утворену порожнечу. 

«Але є попередні ознаки того, що апетити двох країн зменшуються. Постачання до Китаю та Індії скоротилися приблизно на 15-40% порівняно з піковими значеннями після вторгнення», — вказує агентство.

Остаточний масштаб падіння залежатиме від того, де буде вивантажено майже 4 млн барелів сирої нафти з танкерів, які поки не вказують кінцеві пункти призначення. І велика частина вантажів може відправитися в Азію.

«Попереду ще довгий шлях, перш ніж падіння постачань вдарить по військовій скарбниці Кремля настільки сильно, що змусить президента Володимира Путіна передумати щодо свого вторгнення в Україну. Цього місяця зростання цін на нафту підвищило ставки експортного мита в Росії, що частково компенсувало скорочення потоків. Хоча постачання за тиждень до 22 липня впали до мінімуму від тижня, що закінчився 25 березня, доходи від експорту були найнижчими лише за чотири тижні», — зазначає агентство.

Постачання до країн Азії, серед яких домінують Китай та Індія, становили 55-56% усього російського морського експорту нафти з початку червня проти приблизно однієї третини до вторгнення в Україну. За останні чотири тижні потік до Китаю становив у середньому 810 тис. барелів на добу, до Індії — 739 тис. барелів на добу. Але обидві цифри можуть зрости, коли стануть відомі кінцеві пункти вивантаження танкерів, які зараз транспортують нафту.

Потік російської нафти до Північної Європи продовжує зростати. Більша його частина потрапляє до нафтосховищ у Роттердамі, невеликі обсяги прямують до Польщі та Фінляндії. Загалом постачання за чотири тижні до 22 липня становили в середньому 490 тис. барелів на добу, що є найвищим показником за дванадцять тижнів.

Середні чотиритижневі постачання до Середземномор’я, що різко зросли після вторгнення в Україну, падають із середини червня. У період до 22 липня вони були найнижчими за чотирнадцять тижнів через падіння обсягів постачань до портів Туреччини. Нафтопереробний завод ISAB компанії «Лукойл» на італійському острові Сицилія залишається ключовим покупцем російської нафти в регіоні.

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 9 по 15 липня збільшився проти попереднього тижневого періоду на 2,6% — до 3,19 млн барелів.
 

Ще на цю тему