UA EN

Іран заявив Україні, що передав до суду справу про збиття літака МАУ

20:20 16.06.2021

Іранська сторона передала до суду справу щодо збитого під Тегераном у січні 2020 року літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Як передає Укрінформ, про це повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник Генпрокурора України Гюндуз Мамедов.

«Іранська сторона каже, що передала справу до суду. І голова їхньої делегації пан Мохсен Бахарванд запропонував українським прокурорам ознайомитися з матеріалами цієї справи в межах національного законодавства. Крім того, по кожному з 10 обвинувачуваних в Ірані осіб пообіцяли надати кваліфікацію злочину», - сказав він.

Мамедов зазначив, що справа в Ірані розслідувалася за фактом неумисного вбивства. Водночас в Україні кваліфікують це як умисне вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу.

Через це, вважає Мамедов, іранські представники відмовилися від створення спільної слідчої групи.

«Відмова у створенні спільної слідчої групи – це право Ірану, яке зумовлене їхнім національним законодавством. Ми поважаємо це право. Але наскільки ми зробили висновок від «взаємодії» з іранською стороною, ключовою причиною відмови все ж таки є наша кваліфікація цього злочину як умисного: умисне вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу та умисне знищення літака. Вони розслідують неумисне вбивство, людську помилку і – відповідно – міра відповідальності в цьому випадку зовсім інша», - зазначив він.

За словами посадовця, іранська сторона поки що не надала Україні фактів доведення неумисного вбивства.

«Сподіваємося, що якраз можливість доступу до матеріалів справи, обіцяна Іраном, зможе переконати нас у ненавмисному характері вчинення злочину. Обов’язково мають бути протоколи допитів обвинувачуваних осіб, висновки військових експертиз, дані, отримані з апаратури документування бойової машини ТОР-М1», - заявив Макмедов.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року в Ірані був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували 176 осіб - громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі вони загинули.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року. У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив лайнер як «ворожий об'єкт».

У червні 2021 року прокуратура Ірану висунула обвинувачення проти десятьох посадових осіб у зв'язку зі збиттям літака МАУ.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав збиття літака МАУ терористичним актом.
 

Ще на цю тему