Міжнародна група назвала фіктивним суд над іранськими військовими, що збили український пасажирський літак 

09:20 19.04.2023

Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 заявляє, що Тегеран намагається відволікти увагу світу від невиконання ним своїх міжнародних зобов’язань.

Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 назвала фіктивним судовий процес над іранськими військовослужбовцями, які у січні 2020 року збили над Тегераном пасажирський літак української авіакомпанії МАУ. Минулого тижня суд в Ірані виніс вироки 10 військовим, яких звинуватили у знищенні літака. Одного з командирів було засуджено до 13 років позбавлення волі, а інші військові отримали строки від одного до трьох років позбавлення волі, пише ZN.UA.

«Фіктивні судові процеси, які відбулися в Тегерані, не повинні відволікати увагу світу від невиконання Іраном своїх міжнародних зобов’язань та уникнення відповідальності за свої дії. Ані судові процеси, ані вироки, оголошені цього тижня, не принесли правди чи справедливості сім’ям жертв. Весь процес, починаючи з розслідування Іраном обставин збиття, не був неупередженим та прозорим», – йдеться у спільній заяві Міжнародної групи, яку поширили міністерства закордонних справ Канади, Швеції, Великої Британії та України.

У Міжнародній групі підтримки обіцяють докласти усіх необхідних зусиль, допоки справедливість не буде забезпечена. 

Нагадаємо, 8 січня 2020 року іранський Корпус вартових ісламської революції (КСІР) збив рейс PS752 Міжнародних авіаліній України невдовзі після вильоту з Тегерана, внаслідок чого загинули усі 176 людей на борту. Більшість пасажирів були громадянами Ірану, а також Канади, України, Великої Британії та Афганістану.

Спочатку, заперечуючи свою відповідальність протягом трьох днів, Тегеран зрештою визнав, що збив літак, назвавши інцидент «катастрофічною помилкою».
 

Ще на цю тему