Bayraktar TB2 залучили до спостереження північних кордонів України

17:00 15.02.2022

Можливості Bayraktar TB2 дозволяють йому спостерігати за ворогом з дистанції у декілька десятків кілометрів.

Ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 зранку 15 січня виконує патрулювання на півночі України. Дрон ще вночі стартував з військового аеродрому у Чугуєві та на момент публікації матеріалу перебував північніше Коростеня Житомирської області, пише «Діфенс Експрес».

Bayraktar TB2 поблизу північних кордонів України. Станом на 09:00 транспондер дрона - відключено

Про це говорять відкриті дані сервісу Flightradar24, які демонструють дані з транспондера дрона. Про те що мова йде саме про Bayraktar TB2 говорить характерний профіль польоту - висота близько 5,5 км та швидкість близько 200 км/год. А також характерний "позивний" з набору цифр, які вже були помічені саме за цими БПЛА.

Bayraktar TB2 поблизу північних кордонів України. Станом на 09:00 транспондер дрона - відключено
Bayraktar TB2 поблизу північних кордонів України. Станом на 09:00 транспондер дрона - відключено
З огляду на відкриті дані, можливо зробити декілька вкрай позитивних висновків. По-перше, ЗСУ розгорнули мережу наземних станцій, які дозволяють оперувати Bayraktar TB2 у північних регіонах України.

По-друге, розгорнули наземну інфраструктуру для цих дронів на додаткових аеродромах. До цього, Bayraktar TB2 злітали (враховуючи відкриті джерела) лише з аеродромів у Старокостянтинові та Миколаєві.

Bayraktar TB2 Військово-морських сил України

Судячи з усього, Bayraktar TB2 виконує одночасно декілька задач: відпрацювання контролю північного кордону України та, скоріш за все, бере участь у масштабних оборонних навчаннях ЗСУ «Заметіль-2022». Тим паче, що його участь у цих маневрах була додатково анонсована міністром оборони України Олексієм Рєзніковим.

Нагадаємо, що Bayraktar TB2 оснащений потужною оптико-тепловізійною прицільною станцією, яка здатна розрізнити ворожу техніку на дальностях у десятки кілометрів, визначати її координати та у режимі онлайн передавати на засоби ураження.

Також доволі цікавий трек польоту демонструє і ще один повітряний об’єкт, який зранку «відпрацював» кордон з невизнаним Придністров'ям, де також знаходяться російські війська. Проте дані транспондера не дозволяють ідентифікувати цей апарат.

Image 2
Зазначимо, що сервіс Flightradar24 збирає виключно публічні дані, які передає сам літальний апарат. Водночас військові повітряні об’єкти можуть не вмикати транспондер взагалі, або вимкнути його під час польоту.

Ще на цю тему