Катастрофа МАУ: постраждалі держави подають позов проти Ірану до суду ООН

08:00 30.06.2023

Україна з партнерами подає позов до Міжнародного суду ООН проти Ірану за збиття пасажирського літака компанії «Міжнародні авіалінії України» у січні 2020 року, яке здійснили іранські військові. 

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, яку оприлюднило МЗС України, пише ZN.UA

«Координаційна група має намір продовжувати колективні зусилля, щоб забезпечити притягнення Ірану до відповідальності за незаконне збиття рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» шляхом якнайшвидшого передання спору до Міжнародного суду ООН», – йдеться у заяві, в якій також зазначається, що між Координаційною групою та Іраном не було досягнуто згоди щодо організації арбітражу відповідно до статті 14 Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації.

У вересні 2022 року сім’ї жертв збитого літака рейсу PS752 подали заяву до Міжнародного кримінального суду з проханням розпочати розслідування збиття як потенційного військового злочину та злочину проти людства.

На річницю трагедії у 2023 році колишній заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов заявив, що всі спроби домовитись з Іраном про сприяння розслідуванню «зайшли у глухий кут». Він висловив думку, що майданчиком для встановлення справедливості можуть стати міжнародні суди. 

У квітні Іран заявив, що суд виніс обвинувальні вироки 10 іранським військовослужбовцям, причетним до збиття пасажирського літака, в якому перебували 176 людей. Одного з командирів було засуджено до 13 років позбавлення волі, а дев'ять інших отримали строки від одного до трьох років позбавлення волі.
 

Ще на цю тему