Україна і Британія підписали домовленість у сфері оборонних матеріалів

20:20 10.04.2024

Міністр оборони Рустем Умєров разом із міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним підписали з британським урядом Рамкову домовленість щодо співробітництва у сфері оборонних матеріалів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«Велика Британія є одним із найвідданіших союзників України. Дякую народу і уряду країни за всебічну підтримку, яку вже надано і яка триває», - сказав Умєров.

Він закликав представників десятків британських компаній – учасників форуму – інвестувати в Україну, створювати тут спільні підприємства задля спільної майбутньої перемоги.

У свою чергу міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін наголосив, що саме Велика Британія стала першою країною, яка підписала Угоду про безпекову співпрацю з Україною, і саме британські оборонні компанії стали першими, хто відкрив тут свої офіси після початку великої війни.

«Наше партнерство розвивається – і сьогодні ми ще на крок наблизились до того, щоб британські виробники стали також першими, хто почне виробляти свою зброю в Україні», – наголосив Камишін.

Як зазначається, нова домовленість стане дієвим механізмом посилення співпраці у військовій галузі, відкриває шлях до надання ще більшої підтримки з боку Великої Британії, залучення найпрогресивніших британських технологій для оборони України.

Читайте також: У Міноборони створили Аудиторський комітет, до якого увійшли представники країн НАТО
З боку британських партнерів домовленість, яку було укладено під час Конференції британсько-українського оборонного співробітництва у Києві, підписав Державний міністр з торговельної політики Грег Хендс, повідомили в пресслужбі.

«Ця домовленість є останньою ознакою непохитної підтримки Сполученим Королівством оборонних зусиль та довготермінового відновлення України та допоможе зробити військові операції України більш ефективними», - повідомляється на сайті британського уряду.

Як зазначається, домовленість створена для того, щоб обидві країни могли працювати разом, з метою подолати безпекові виклики, розвивати оборонну промисловість та реалізувати спільні проєкти високого рівня протягом наступних місяців.

«Розширення співпраці може призвести до реалізації десятків проєктів між деякими з найбільших оборонних компаній Великої Британії, Збройними силами України та українськими компаніями – від створення стратегічних військових ремонтних об’єктів до відновлення цивільної інфраструктури та впровадження технологій для захисту від кібератак», - додали в британському уряді.

Підписання угоди відбулося у Києві, під час найбільшої торгівельної місії Великої Британії в Україні за участю делегації з 29 британських компаній.

Під час торгівельної місії до Києва британська оборонна компанія BAE Systems погодила контракт з Міністерством оборони Великої Британії на технічне обслуговування та ремонт легких гармат L119 в Україні. «Це означає, що L119, які Велика Британія надала Україні, можна буде обслуговувати на місці та швидше повертати на передову, а також забезпечує життєво важливу підтримку оборонної інфраструктури України», - йдеться у повідомленні на сайті британського уряду.

Ця нова рамкова домовленість є наступною за історичною угодою між Великою Британією та Україною про безпекову співпрацю, яку підписали прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та Президент України Володимир Зеленський у січні 2024 року.