В ООН закликали Грузію не ухвалювати закон про «іноагентів»

08:40 10.04.2024

В Організації Об'єднаних Націй у вівторок закликали грузинський уряд відкликати повторно ініційований законопроєкт про «іноземних агентів».

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі ООН.

В організації висловили глибоку стурбованість повторним внесенням до парламенту Грузії законопроєкту про «іноагентів», оскільки це «перешкоджатиме роботі громадянського суспільства та ЗМІ», а також вагомому внеску, який вони роблять у демократію та суспільство країни.

Там зазначили, що стигматизація роботи організацій громадянського суспільства, які надавали послуги найбільш вразливим групам населення та захищали їхні права, несе ризик залишити без ефективної допомоги та підтримки людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб представників меншин людей похилого віку, жінок, молодь і дітей, постраждалих від домашнього насильства, та інших осіб, які потребують допомоги.

«Беручи до уваги нинішнє членство Грузії в Раді ООН з прав людини, ми закликаємо парламент Грузії відкликати цей законопроєкт і провести широкі інклюзивні та змістовні консультації із широким колом зацікавлених сторін щодо відносин між державою і громадянським суспільством», - йдеться у заяві ООН.

Читайте також: Прем'єр Грузії заявив, що ухвалить закон про «іноагентів» попри критику
На додачу до цього, в організації висловили жаль з приводу того, що парламент Грузії використав прискорену процедуру для скасування обов’язкових гендерних квот у парламентських виборчих списках. «Скасування квот – це крок назад для гендерної рівності», - наголосили представники ООН.

Насамкінець в організації закликали владу Грузії вжити усіх необхідних заходів задля уникнення дій, які суперечать міжнародним зобов’язанням країни та можуть мати негативний вплив на грузинську демократію.

Ще на цю тему