Прокурор МКС Хан назвав злочини до яких причетні командувачі Чорноморського флоту та дальньої авіації РФ

11:20 06.03.2024

Міжнародний кримінальний суд має підстави вважати, що командувач дальньої авіації РФ Сергій Кобилаш і командувач ЧФ РФ Віктор Соколов несуть індивідуальну відповідальність за три злочини.

Про це йдеться в заяві прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, повідомляє Укрінформ.

“На підставі доказів, зібраних і проаналізованих моїм офісом у ході незалежних розслідувань, Палата попереднього провадження підтвердила, що є слушні підстави вважати, що генерал Кобилаш і адмірал Соколов несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за такі три злочини: воєнний злочин у вигляді нападу на цивільні об'єкти (стаття 8(2)(b)(ii) Римського статуту); воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об'єктам (стаття 8(2)(b)(iv) Римського статуту) і злочин проти людства у вигляді нелюдських дій відповідно до статті 7(1)(k) Римського статуту”, - зазначив Хан.

За словами прокурора МКС, у заяві його Офіс стверджував, що ці особи несуть відповідальність за напади на критичну інфраструктуру в Україні, включаючи удари по електростанціях та підстанціях з 10 жовтня 2022 року принаймні до 9 березня 2023-го.

Хан також зазначив, що у заявці на отримання цих ордерів його офіс ще раз наголосив: дії відповідних осіб були вчинені в контексті актів агресії, скоєних російськими збройними силами проти суверенітету та територіальної цілісності України, що розпочалися у 2014 році

“Я неодноразово наголошував, що особи, відповідальні за дії, які завдають шкоди невинним цивільним особам або об’єктам під охороною, повинні знати, що така поведінка пов’язана з набором правил, відображених у міжнародному гуманітарному праві. Усі війни мають правила. Ці правила обов’язкові для всіх без винятку. Як я вже пояснював, ці закони не можна тлумачити так, щоб позбавити їх сенсу. Це стосується ситуації в Україні та з однаковою силою в усіх ситуаціях, щодо яких мій Офіс має юрисдикцію”, - наголосив Хан.

Він подякував партнерам, які дозволили просунутися вперед у зборі доказів, та Офісу генерального прокурора України, "чия участь була важливою для підтримки роботи, яку проводить мій Офіс, у тому числі на місцях в Україні".

"Я також продовжуватиму прагнути співпраці з Російською Федерацією щодо ситуації в Україні та забезпечуватиму повне виконання моїм Офісом своїх обов’язків відповідно до положень статті 54 Римського статуту щодо розслідування викривальних та виправдовувальних обставин”, - заявив Хан.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.
 

Ще на цю тему