Суд Гааги видав ордери на арешт командувачів дальньої авіації та Чорноморського флоту РФ

19:40 05.03.2024

Фото: Кобилаш Сергій і Соколов Віктор (колаж РБК-Україна)

Суд Гааги сьогодні, 5 березня, видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міжнародний кримінальний суд.

Зазначається, що Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб, а саме Сергія Івановича Кобилаша та Віктора Миколайовича Соколова, в контексті війни в Україні щодо ймовірних злочинів, скоєних щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

У чому їх звинувачують
У суді заявили, що Кобилаш Сергій Іванович, який у відповідний час був командувачем авіації дальньої дії Повітряно-космічних сил, та Соколов Віктор Миколайович, який у відповідний час був командувачем Чорноморського флоту, несуть відповідальність за воєнний злочин.

Він полягає в нанесенні ударів по цивільних об'єктах, і воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею Римського Статуту.

"Є розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини за вчинення діянь спільно і через інших осіб, віддання наказу про вчинення злочинів і за нездатність здійснювати належний контроль над силами, що перебувають під їхнім командуванням", - йдеться в заяві суду.

Російські військові причетні до ракетних ударів по Україні
Два ордери на арешт було видано на підставі клопотань, поданих обвинуваченням. Палата попереднього провадження II визнала, що є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних відповідальні за ракетні удари, завдані підлеглими їм силами по українській електроенергетичній інфраструктурі в період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Протягом цього періоду мала місце ймовірна кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами в декількох місцях в Україні.

Палата попереднього провадження II дійшла висновку, що є розумні підстави вважати, що передбачувані удари були спрямовані проти цивільних об'єктів, а для тих об'єктів, які у відповідний момент могли кваліфікуватися як військові об'єкти, очікуваний побічний збиток цивільному населенню був би явно надмірним порівняно з очікуваною військовою перевагою.

"Є розумні підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочин проти людяності, який полягає в "інших нелюдських діях, що навмисне заподіюють великі страждання або серйозне ушкодження тіла, психічного або фізичного здоров'я", - додали в МКС.

Обстріли енергетичної інфраструктури України
Російські окупанти з жовтня 2022 року та майже до березня 2023 року масовано обстрілювали енергетичну систему України. Загарбники намагалися спричинити блекаут.

Внаслідок численних російських атак деякі енергетичні об'єкти України були сильно пошкоджені. Через це в восени та взимку діяли відключення світла, а громадян закликали заощаджувати електроенергію та не перевантажувати систему.

Ще на цю тему