Сутичка в морі: Китай заблокував кораблі Філіппін і застосував водомети

16:00 05.03.2024

Під час чергового протистояння в спірному районі Південнокитайського моря у вівторок зіткнулися кораблі берегової охорони Китаю та Філіппін, в результаті чого отримали поранення чотири філіппінські моряки.

Про це з посиланням на філіппінську владу повідомляє АР, передає Укрінформ.

Китайські кораблі та супроводжуючі їх судна заблокували берегову охорону Філіппін і судна постачання біля Другої мілини Томаса в Південнокитайському морі, яка перебуває під контролем Маніли, проте на яку претендує Пекін і поводиться дедалі агресивніше.


Коли філіппінські судна спробували вийти з заблокованої ділянки, китайські кораблі виконали небезпечні маневри, через що сталося два незначних зіткнення китайських кораблів та двох філіппінських суден. Останні отримали незначні ушкодження, проте змогли продовжити рух.


Через годину ситуація повторилася. Корабель берегової охорони Китаю спочатку заблокував, а потім пішов на зіткнення з катером постачання Філіппін, який супроводжувала берегова охорона країни.

Коли цей катер, укомплектований військовослужбовцями ВМС Філіппін, зманеврувавши ухилився від зіткнення і намагався продовжити рух, китайці направили на нього водомети й вода під великим тиском розбила його лобове скло, осколками поранивши щонайменше чотирьох філіппінських моряків.

Читайте також: Філіппіни відправили військовий корабель у Південно-Китайське море для «захисту інтересів»
В уряді Філіппін звинуватили китайські кораблі в черговій спробі незаконного перешкоджання звичайній місії поповнення та ротації.

«Останні неспровоковані акти примусу та небезпечні маневри Китаю проти філіппінських кораблів, які прямували для доставки припасів і заміни військ на контрольовану Філіппінами мілину, піддали ризику життя наших людей і завдали травм філіппінцям», – йдеться в повідомленні спеціальної урядової комісії.

Філіппіни, щоб захиститися від загрози з боку Китаю, утримують невеликий контингент морської піхоти та ВМС на борту перетвореного на передовий форпост військового корабля Sierra Madre, затопленого на мілководді Другої мілини Томаса в 1999 році.

Проте від минулого року цей корабель став «гарячою точкою» у спірних водах і кожна місія філіппінців із поповнення припасів та заміни персоналу на ньому перетворюється в дедалі жорсткіше протистояння з китайськими кораблями.

Берегова охорона Китаю, коментуючи інцидент, традиційно заявила, що вона вжила заходів контролю згідно з китайським законодавством проти філіппінських кораблів, які незаконно вторглись у води КНР.

Китайська сторона заявила, що саме філіппінське судно навмисно протаранило корабель берегової охорони Китаю, спричинивши незначні подряпини на його борту.

Очікується, що тривалі територіальні суперечки в Південнокитайському морі та зростаюча агресивність китайських кораблів будуть обговорюватися в середу на саміті лідерів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) та їх австралійського колеги в Мельбурні.

Як повідомляв Укрінформ, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший заявив, що його країна співпрацюватиме з Китаєм для врегулювання питань спірних ділянок Південнокитайського моря, але даватиме відсіч, якщо її суверенітет і морські права ігноруватимуться.

Ще на цю тему