Придністров'я 28 лютого «попросить» Путіна про анексію — опозиціонер

18:23 22.02.2024

У молдовському Тирасполі (столиця невизнаного Придністров'я) 28 лютого заплановано з'їзд «депутатів» усіх рівнів, які можуть звернутися до Росії з проханням «прийняти Придністров'я до складу РФ». 

Про це заявив місцевий опозиціонер і активіст Геннадій Чорба, передає НВ з посиланням на агентство Infotag.

Чорба зазначив, що 29 лютого російський диктатор Путін виступить із посланням до федеральних зборів у Москві та може оголосити, що задовольняє запит «депутатів».

"Звідси й нещодавня заява міністра закордонних справ Росії Лаврова про те, що Москва не залишить у біді своїх громадян, які проживають у Придністров'ї", — заявив він.

Чорба закликав «депутатів» невизнаної республіки не допустити ухвалення заклику, який дозволив би Путіну завдавати ударів по території Молдови, включно з Придністров'ям, «під будь-яким приводом».

Інститут вивчення війни (ISW) в одному зі своїх лютневих зведень повідомляв, що Кремль проводить інформаційні операції проти Молдови, дуже схожі на ті, які Москва використовувала перед вторгненням в Україну у 2014 і 2022 роках.

27 вересня 2022 року російські окупанти оголосили «результати» псевдореферендумів на території тимчасово окупованих районів у Херсонській, Запорізькій, Луганській та Донецькій областях, намалювавши від 87% до 99% «підтримки».

Російський диктатор Володимир Путін 30 вересня підписав із ватажками терористичних організацій «Л/ДНР» і колаборантами в Херсонській і Запорізькій областях юридично нікчемні «договори» про анексію захоплених територій України.

4 жовтня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про неможливість переговорів із Путіним і санкції проти РФ. Він також визнав нікчемними так звані укази Путіна про анексію українських територій.