Окупанти оскаржують повернення «скіфського золота» в Україну

11:20 15.02.2024

Музеї на території тимчасово окупованого Криму подали позов до Європейського суду з прав людини. 

В ньому кримські музеї оскаржують рішення про передачу т.з. "скіфського золота" Україні та наполягають, що ця справа порушує права музеїв.

Як повідомляє Суспільне, з таким рішенням виступив спецпредставник президента Росії з міжнародного культурного співробітництва Михайло Швидкой в коментарі російському інформагентству ТАРС.

"Вичерпано ліміт можливостей розв'язувати це питання на території Нідерландів, тому музеї, я підкреслюю, музеї Криму звернулися до Європейського суду з прав людини. Оскільки порушено права музеїв, вони виступили з цим позовом, вважаючи, що суд може відновити справедливість", – зазначив Швидкой.

Предмети з колекцій кримських музеїв, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря". Фото: Національний музей історії України

Він також додав, що навіть після того, як Росія вийшла зі складу Ради Європи, музеї можуть позиватися як юридичні особи. 

"Вони укладали договір із нідерландським Музеєм Алларда Пірсона, і в цьому сенсі порушено їхні права. У цьому сенсі я вважаю, що все обґрунтовано. Але це дуже політизована ситуація, великих надій немає. Але треба використовувати і цю можливість, тому що іншої можливості більше немає", – додав посадовець.

Наприкінці 2023 року у Скарбниці Національного музею історії України презентували артефакти з колекції "Крим: золото й таємниці Чорного моря". Це колекція так званого "Скіфського золота", яка з 2014 року зберігалася в Музеї Алларда Пірсона у Нідерландах.

Вперше виставку "Крим: золото й таємниці Чорного моря" відкрили 2013 року в Боннському державному музеї. Її створив Український Інститут археології НАН у співпраці з Інститутом прадавньої історії Боннського університету. 

Свої колекції тоді представили чотири кримські музеї: Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Національний заповідник Херсонес Таврійський та Бахчисарайський історико-культурного заповідник. 

Після Бонну виставка експонувалася в Амстердамі із січня 2014 року і тривала до розпочатої Росією окупації Криму. Частину експонатів, що належали "материковій" частині України відправили назад, а експонати з кримських музеїв, які вже на той час опинились в окупації, затримали. Керівництво кримських музеїв затребувало передати їхні експонати саме до окупованого півострова. 

З того часу точилися судові баталії, лише 9 червня 2023 року Верховний Суд Нідерландів виніс остаточне рішення -- повернути експонати в Україну і сплатити 111689 євро за утримання колекції. 22 листопада 2023 року Музей Алларда Пірсона скасував борг України.

До моменту деокупації Криму "Скіфське золото" тимчасово зберігатиметься у Скарбниці, що розташована на території Києво-Печерської лаври. В колекції зберігається 565 експонатів
 

Ще на цю тему