Скіфське золото: Україна задоволена висновком генерального радника Верховного суду Нідерландів

08:00 02.02.2023

Генеральний адвокат Верховного суду Нідерландів підтвердив необґрунтованість скарг «російських кримських музеїв» у справі про приналежність колекції «скіфського золота».

Україна позитивно оцінює таке рішення, заявила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра в коментарі «Укрінформу».  

«Згідно з судовою системою Нідерландів, такий консультативний висновок передує будь-якому рішенню Верховного суду. І хоча суд юридично не зобов’язаний дотримуватися висновків генерального адвоката, як свідчить статистика, суд виносить свої рішення, спираючись на такі незалежні висновки у 95% справ», - сказала вона.

За словами Мудрої, якщо за результатами розгляду касаційної скарги так званих кримських музеїв Верховний суд вирішить переглянути рішення апеляційного суду, то він може пристати до позиції щодо застосовності конвенції ЮНЕСКО, як це передбачає рішення першої інстанції.

“Таким чином, ми очікуємо рішення на користь України в будь-якому разі”, - наголосила заступниця міністра.

Оскільки Верховний суд - найвища судова інстанція Нідерландів, його рішення має стати фінальним у справі про «скіфське золото», після якого експонати віддадуть з Музея Алларда Пірсона, в якому вони зберігаються вже дев’ять років.

«Скіфське золото» - це альтернативна назва виставки «Крим - золото і таємниці Чорного моря», яку в 2013 році сформували п’ять українських музеїв (один у Києві і чотири в Криму) із 584 експонатів (понад двох тисяч предметів), загальна вартість яких оцінюється у 10 мільйонів євро. Спочатку виставку повезли до Німеччини, а потім, на початку лютого 2014 року, перевезли в Амстердам. 

Після анексії Криму частину експонатів повернули до київського музею, а щодо решти постала проблема: юридично експонати належать Україні, тому повертати їх в кримські музеї, які перебувають під окупаційною російською владою, неправильно. При цьому кримські музеї вимагали повернути їм ці експонати. У зв’язку з цим амстердамський музей Алларда Пірсона, в якому перебувають експонати, вирішив віддати їх тим, кому дозволить суд. 

У жовтні 2021 року суд Амстердама ухвалив, що "скіфське золото" є частиною спадщини України. У січні 2022 року окупанти подали апеляцію на рішення суду. Остаточне рішення Верховного суду Нідерландів очікується 15 вересня 2023 року.
 

Ще на цю тему