Україні повернули викрадені Росією 14 цінних історичних артефактів, чекаймо Скіфське золото

20:00 20.10.2023

В Україну повернули 14 цінних історичних артефактів, які росіяни викрали на тимчасово окупованих територіях. Їх намагалися незаконно завезти в США.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, пише НВ.

Культурні цінності розпакували у п’ятницю, 20 жовтня. Україні повернули древню зброю від часів енеоліту до середньовіччя. Їх передала американська сторона посольству України в США, потім МЗС доставило артефакти в Україну й передало Мінкульту.

«Міністерством ухвалено рішення передати на тимчасове зберігання 14 артефактів Національному заповіднику Києво-Печерська лавра, а потім МКІП визначить місце їх експонування», — заявив в.о глави відомства Ростислав Карандєєв.

Також, за його словами, «найближчим часом» в Україну повернуть колекцію Скіфського золота, яке виставили в музеї в Нідерландів, коли Росія у 2014 році окупувала Крим.

Як розповіли у Мінкульті, протягом 2022 року міністерство співпрацювало зі Службою зовнішньої розвідки України, щоб ідентифікувати предмети археології, затримані Митно-прикордонною службою США. За цей час американська сторона затримала понад 20 таких відправлень.

22 вересня під час візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона США та Україна підписали сертифікат передачі українських артефактів, конфіскованих американськими правоохоронцями.

На початку березня 2023 року Сполучені Штати передали Києву крем’яну сокиру періоду пізнього енеоліту енеоліту-ранньої бронзи, дві залізні шаблі та залізний меч доби середньовіччя.
 

Ще на цю тему