У Євросоюзі перед візитом Путіна в Туреччину нагадали Анкарі про МКС та Римський статут

19:00 05.02.2024

З огляду на можливий візит президента РФ Володимира Путіна до Туреччини для обговорення «нової зернової ініціативи» щодо експорту українського зерна Чорним морем, в ЄС нагадали Анкарі про Римський статут та про зобов’язання країни, яка ратифікувала цей документ, виконати ордер на арешт Путіна.

Про це 5 лютого у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано. Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи інформували турецькі партнери ЄС або Єврокомісію про свої наміри під час переговорів із Путіним.

«Будь-які справжні ініціативи, що ведуть до справедливого миру, з повагою до міжнародного права та територіальної цілісності України, до її суверенітету й незалежності, могли б мати безумовну підтримку від ЄС. Але, якщо йдеться про ймовірний візит Путіна до Туреччини, - я хочу нагадати, що Путін розшукується Міжнародним кримінальним судом, який видав ордер на його арешт. Тож він є тим, хто представляє собою обличчя жорстокої агресії проти України, проти європейської стабільності, проти глобального порядку, що оснований на правилах. Тож ми сподіваємося, що наші турецькі партнери знають про це», - заявив Пітер Стано.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, чи розраховує Єврокомісія, що Туреччина арештує президента РФ під час майбутнього візиту, речник зазначив, що справа не у чиїхось очікуваннях, а у необхідності дотримання міжнародного права.

«Це не справа наших очікувань. Ордер МКС є обов’язковим до виконання усіма сторонами та всіма країнами, які ратифікували Римський статут МКС… Наші турецькі партнери відіграють дуже важливу роль, і вони великою мірою зробили внесок у підтримання Чорноморської зернової ініціативи, коли вона все ще працювала. Туреччина докладає зусиль, але варто бачити й надійність з іншого боку. В тому, що стосується зустрічі між президентом Ердоганом та президентом Путіним, поки що все, що було зроблено Кремлем по відношенню до України та до можливого миру, було тотально нещирим», - сказав Пітер Стано.

Він зауважив, що будь-які «мирні ініціативи», що виходили від Кремля стосовно війни в Україні, були такими, що заслуговують на тотальну недовіру, та які не варто сприймати як серйозні.

«Всі бачать, якого роду надійність має або мала будь-яка ініціатива з російського боку у реальності. Це були лише спроби приховати постійну ескалацію, яку Росія здійснює проти народу України та проти цивільних об’єктів в Україні», - додав речник ЄС.

Він зауважив, що Європейський Союз завжди підтримував будь-які пропозиції, які можуть привести до справедливого миру в Україні.

«З нашої точки зору, з точки зору Європейського Союзу, найкращою платформою для досягнення такого справедливого миру, з повагою до міжнародного права, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, є українська Формула миру, яка була представлена у міжнародному вимірі, в контексті триваючих дипломатичних зусиль, на рівні радників з безпеки та закордонних справ. Це відбулося нещодавно в Давосі за участі більше 80 країн. Тож це головна мета міжнародного залучення також зі сторони Європейського Союзу», - наголосив Пітер Стано.
 

Ще на цю тему