Україна збирає більше податків, ніж до війни – голова Ради Нацбанку 

17:40 08.01.2024

Податкові та відсоткові вилучення з економіки за 2022-2023 роки в Україні збільшилися вдвічі. 

Так, податкові надходження до зведеного бюджету за два роки переважно за рахунок ПДФО військових зросли в 2,1 разу, а відсоткові доходи банків за десять місяців 2023 року— у 1,9 разу. При цьому номінальний ВВП за цей же період зріс лише на 22%, пише у своїй статті для ZN.UA «Гроші для перемоги. Чи є альтернативи?» колишній голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

«Тобто маємо катастрофічну ситуацію з мультиплікацією вилучених із реальної економіки коштів. У подальшому ми не зможемо постійно збільшувати вилучення, якщо не відчуватимемо зворотного ефекту зростання продуктивності від економіки», - вказує експерт.

Він підкреслює, що видатки зведеного бюджету на реальну економіку за час війни підвищилися дуже помірно.

«Так, невоєнні та невідсоткові видатки за 2022–2023 роки збільшилися лише на 44%. Гроші прокручуються один раз через державні фінанси, а потім просто лежать на рахунках банківської системи або ж вилучаються в іноземну валюту поза банками», - зазначає Данилишин.

Автор пише, що Україні потрібно розширити фіскальні та монетарні інструменти підтримки реального сектору економіки: програми кредитної підтримки бізнесу, сприятливу монетарну політику, інші програми грантової та кредитної допомоги.

«Історичний досвід показує, що основним фінансовим ресурсом воюючих країн були не податки, а позики, гранти та грошова допомога. На частку податків у складі фінансових ресурсів уряду США під час Другої світової війни припадало лише 30%, під час Першої світової — 20%. В Україні податкові платежі сформували 45% усіх ресурсів уряду у 2022–2023 роках», - додав Данилишин.
 

Ще на цю тему