А як над Грузією в 2008 році збили російський Ту-22М3, і який застосували ЗРК

11:20 01.01.2024

Цей історичний приклад заодно підкреслить, чому збити такий літак в умовах нашої війни майже неможливо

Водній із своїх публікацій« Defense Express» пояснював, чи можливо взагалі збити Ту-22М3, навіть якщо є Patriot, аргументи можна прочитати ось за цим посиланням.

Звісно, у відповідь можна заперечити, що ж у 2008 році грузинська протиповітряна оборона збила російський Ту-22М3, тому мовляв чому ж таке не можна повторити з можливостями нашої ППО, озброєної ЗРК Patriot з дальністю стрільби по аеродинамічним цілям аж на 160 кілометрів. Але якщо розібратись у цьому історичному прикладі, то побачимо наступне.

 

ЗРК "Бук", ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Почнімо із того, що у війні проти Грузії в 2008 році РФ застосовувала Ту-22М3 в ролі класичних "бомбовозів", тобто для завдання "килимових" бомбардувань по військовій та цивільній інфраструктурі. Для таких ударів російські Ту-22М3 мали наближатись безпосередньо до цілі, тобто входити в зону дії зенітно-ракетних комплексів "Оса" та "Бук" грузинської ППО.

Так, це був дуже специфічний зі сторони росіян крок підставляти свої стратегічні бомбардувальники під вогонь ЗРК малої дальності. Але російські військові були впевнені в тому, що вони повністю знищили протиповітряну оборону Грузії, тому їм мовляв нема чого боятись і можна використовувати Ту-22М3 в ролі "бомбовозів", як це було в Афганістані чи Чечні.

 

Російський Ту-22М3 з бомбовим озброєнням, пропагандистське фото від 2018 року

В російських джерелах заявляється, що Ту-22М3 був збитий 9 серпня 2008 року за 50 кілометрів від грузинського міста Горі саме ЗРК типу "Бук" чи "Оса". А обставини цього збиття заодно підкреслювали ступінь бардака в російській армії на той момент.

Для початку, російські авіатори взагалі не провели розвідку району, куди планували виліт. Справність усіх систем бомбардувальника перед вильотом перевірена не була, тому бортові засоби протидії зенітним ракетам на тому Ту-22М3 просто не спрацювали.

Комплекс "Оса-АКМ" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часівДо речі, пошуково-рятувальні

у російських ВПС в цій історії теж, м’яко кажучи, не спрацювали. Бо тіла загиблих членів екіпажу та уламки самого літака знайшли аж за кілька тижнів після епізоду.

Якщо ж порівнювати цей епізод часів війни РФ проти Грузії та реалії нашої війни зараз, то побачимо, що рашисти не ризикують заводити свої Ту-22М3 в зону дії нашої ППО, і відстрілюють з них Х-22/32 саме так, щоб наші зенітники в принципі не змогли "дотягнутись" до російських стратегічних бомбардувальників.

Тому, на жаль, ті фактори, які дозволили збити російський Ту-22М3 в 2008 році, не є повторюваними в умовах бойових дій 2023 року, чи грядучого 2024 року.

 

Рашистські Ту-22М3 в ролі бомбовозів, ілюстративне фото довоєнних часів
 

Теми:

Ще на цю тему