Лідери G7 обговорять правову теорію конфіскації російських активів – Reuters

13:20 29.12.2023

Лідери країн G7 під час зустрічі в лютому обговорять нову юридичну теорію, яка дозволить конфіскувати $300 мільярдів заморожених російських активів. 

Нова юридична теорія може дозволити арешт активів за "дуже специфічних обставин", пов'язаних з країною-агресором. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на джерела, пише ZN.UA.

Офіційні особи США і Великої Британії протягом останніх місяців працювали над тим, щоб активізувати зусилля з конфіскації російських активів, заморожених у Бельгії та інших європейських країнах, і сподіваються, що лідери країн G7 погодяться виступити з рішучішою заявою під час зустрічі наприкінці лютого, приблизно до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Обговорення відбудуться в той час, коли президент США Джо Байден зіштовхнувся з опором республіканців щодо його запиту на 61 мільярд доларів допомоги для України.

За словами джерел Reuters, Сполучені Штати за підтримки Великої Британії, Японії та Канади запропонували робочим групам G7 розробити план конфіскації заморожених активів РФ, але застерегли від очікування "фактичного оголошення" про конфіскацію на зустрічі наприкінці лютого.

Нова юридична теорія може дозволити арешт активів за "дуже специфічних обставин", пов'язаних з країною-агресором.

"США змогли розробити юридичну теорію того, як Росія може бути притягнута до відповідальності, яка, на нашу думку, буде підтримана в міжнародних судах і буде широко визнана як легітимна", - сказало джерело Reuters.

Однак наразі жодних рішень ще не ухвалено, а в деяких країнах, зокрема в США і Великій Британії, потрібно внести зміни до законодавства, щоб створити необхідні органи для проведення подібної конфіскації активів.

Раніше Financial Times писала, що Вашингтон запропонував створити три робочі групи для вивчення юридичних питань, пов'язаних з конфіскацією активів, способу застосування такої політики і зниження ризиків, а також варіантів того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

Лідери G7 вже давно стверджують, що Росія зобов'язана згідно з міжнародним правом припинити війну і відшкодувати завдані нею збитки, які, за даними Світового банку, вже перевищують 400 мільярдів доларів США.

У заяві від 6 грудня лідери G7 наголосили, що вивчать усі можливі шляхи допомоги Україні в отриманні компенсації від Росії відповідно до правових систем і міжнародного права, і доручили міністрам продовжити роботу над цим питанням.

Однак попереду ще багато роботи, в тому числі щодо спроб переконати інші країни приєднатися до цього процесу.

"Це те, що міжнародне співтовариство повинно зробити колективно, щоб забезпечити ефективну роботу", - сказало джерело Reuters, додавши, що деякі країни будуть діяти тільки в тому випадку, якщо буде схвалення з боку всіх європейських держав.

Financial Times зазначає, що деякі європейські країни, в тому числі Італія, яка буде головувати в G7 у 2024 році, насторожені щодо конфіскації активів, побоюючись можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дій у відповідь з боку Росії.

Москва вже погрожувала вжити заходів у відповідь проти країн, якщо ті конфіскують її активи.
 

Ще на цю тему