Цивільне судно під прапором Панами підірвалося на міні в морі (фото) – Андрій Клименко

12:00 28.12.2023

У Чорному морі на міні підірвалося цивільне судно під прапором Панами.

Відомо про двох постраждалих членів екіпажу, о 07:45 ранку 27 грудня, розповів Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.

Грецький генеральний вантажний корабель VYSSOS був уражений російською морською міною біля корми або, можливо, в безпосередній близькості, коли він прямував до дунайського порту Ізмаїл в Україні для завантаження зерна.

Вибух, який стався приблизно о 05:45 UTC 27 грудня, був настільки потужним, що корму корабля підняло з води, що призвело до знеструмлення, зупинивши всі механізми.

На щастя, швидка та правильна реакція капітана, який у цей момент перебував на містку, запобігла затопленню судна. Замість цього серйозно пошкоджене судно було направлено до хвилерізу чи молу неподалік і навмисно посаджено на мілину.

Суднова система автоматичної ідентифікації (AIS) припинила передачу приблизно о 14:00 UTC того ж дня. На щастя, ніхто з 18 членів екіпажу не загинув, хоча кухар отримав травму голови і був доставлений до лікарні.

Повідомляється, що решта членів екіпажу, що складається з 3 українців, 2 турків і 13 єгиптян, перебувають у відносно хорошому стані здоров'я.

До судна спрямували буксири, щоб зняти його з мілини й доставити в порт.

«Катери Морохорони ДПСУ та пошуково-рятувальної служби негайно надали допомогу екіпажу, доставили медиків на борт. Одному пораненому моряку надали допомогу на місці, іншого – доправили до найближчої лікарні. Його стан задовільний», – йдеться в повідомленні.

Судновласник: Ship manager/Commercial manager NAVA SHIPPING LTD 7, Irodou Attikou Street, Kifisia, 145 61 Athens, Greece.
Registered owner LYRA MARE LTD Care of Nava Shipping Ltd , 7, Irodou Attikou Street, Kifisia, 145 61 Athens, Greece.

Ще на цю тему