Румунія частково долучиться до "шенгену" в березні 2024 року

10:40 28.12.2023

Країни Європейського Союзу погодили часткове приєднання Румунії до Шенгенської зони в питаннях повітряного та морського сполучення, яке має бути офіційно схвалене у 2024 році.

Про це повідомило румунське видання Adevărul з посиланням на джерела в уряді Румунії, пише "Європейська правда".

За інформацією ЗМІ, після кількох тижнів переговорів Рада ЄС погодилась на приєднання Румунії до умовних "повітряного" й "морського шенгенів" з 31 березня 2024 року, тоді як повне приєднання може відбутись у 2025 році.

Рішенню передували позитивні сигнали – зняття Нідерландами заперечення на вступ до Шенгенської зони Болгарії (обидві країни розглядались разом) і політична угода щодо нових правил міграції в ЄС.

У Румунії побачили шанс для зняття блокади Австрії на вступ до Шенгену
Румунські євродепутати вважають, що міграційний пакт задовольняє вимоги Австрії, яка блокувала вступ Румунії та Болгарії до "шенгену" саме через нібито ризик зростання міграції.

"(Канцлеру Австрії. – Ред.) Нехаммеру більше немає за що зачепитися, щоб дискримінувати румунів і принижувати їх у чергах на митниці", – заявив румунський депутат Європарламенту Влад Георге.

Двоетапний вступ Румунії в Шенгенську зону передбачає, що вона рухатиметься в цьому напрямку окремо від Болгарії. Adevărul не уточнює, чи означає це швидше приєднання Софії до "шенгену".

Ще на цю тему