Прем'єр Румунії вважає, що вступ країни до Шенгену допоможе ЄС підтримувати Молдову та Україну

10:40 13.04.2023

Прем`єр-міністр Румунії Ніколає Чуке заявив, що вступ його країни до Шенгенської зони сприятиме підтримці Молдови та України.

Як повідомляє Європейська правда, про це він сказав після зустрічі з комісаром ЄС із внутрішнього ринку Тьєррі Бретоном, повідомляє NewsMaker.

За словами румунського прем`єра, лібералізація переміщення, бізнесу та послуг дасть змогу ЄС активніше підтримувати сусідні країни.

"Я обговорив із комісаром Шенген, який дуже важливий не тільки для нашої країни, а й для всього комплексу заходів, що вживаються на європейському рівні. І щойно ми отримаємо цей статус, це полегшить усі кроки, які здійснюються на рівні Європейського Союзу в плані підтримки всіх країн східного флангу, а також України та Молдови", – зазначив Чуке.

В кінці березня президент Румунії Клаус Йоганніс висловлював сподівання, що Європейський Союз зможе домовитись про початок вступу його країни до Шенгенської зони протягом цього року, хоча й підкреслив, що це рішення від неї не залежить.

У грудні 2022 року міністри внутрішніх справ країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди.

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти. Ситуація навіть призвела до тимчасового пониження рівня дипломатичних відносин між Віднем і Бухарестом.
 

Ще на цю тему