Румунія придбала південнокорейські зенітні комплекси — ЗМІ

18:00 19.12.2023

Румунія непублічно придбала південнокорейські переносні зенітні комплекси KP-SAM, також відомі за експортною назвою Chiron.

Про це повідомляє румунське видання Defapt з посиланням на джерела в міністерстві оборони, пише Мілітарний.

За словами кількох співрозмовників з міноборони, в четвер, 14 грудня був підписаний контракт між урядами Румунії та Південної Кореї про закупівлю ПЗРК.

“Було підписано урядову угоду, за якою було закуплено 54 системи Chiron, за які Румунія заплатить понад 90 мільйонів доларів. У підписанні контракту брали участь кілька консультантів південнокорейської компанії LIG Nex1″, – повідомили джерела у розмові з журналістами.

Угоду було укладено в штаб-квартирі румунської компанії Romtehnica, котра займається імпортом військової продукції.

Збройні сили Румунії переживають наразі значний дефіцит переносних зенітних систем, якими можна було б наситити піхотні підрозділи для протидії літакам та гелікоптерам. Наразі основним переносним зенітним комплексом в румунській армії є застаріла радянська система “Стрела-2”.

Для вирішення цієї проблеми ще в минулому році Головне управління озброєнь міноборони Румунії запустило закритий тендер на закупівлю переносних зенітно-ракетних комплексів на суму приблизно 680 мільйонів доларів. Тоді учасником стала лише заявка французької компанії MBDA.

Однак 19 серпня 2023 року Головне управління озброєнь повідомило про скасування конкурсу, оскільки MBDA подали «неприйнятну» та «невідповідну» пропозицію.

Наразі ж, як повідомляють журналісти Defapt, шляхом укладання міжурядового договору уряд Румунії уникнув проведення нового тендеру.

KP-SAM це південонокорейський переносний зенітний комплекс, що був розроблений та виробляється компанією LIG Nex1. Він має експортну назву Chiron.

Початком розробки комплексу вважається 1995 рік. Наприкінці 2005 року KP-SAM надійшов на озброєння армії Південної Кореї.

Ракета комплексу може діяти за будь яких погодних умов завдяки двохрежимній пасивній голові самонаведення з інфрачервоним та ультрафілолетовим каналом. Двоканальна ГСН дозволяє уникати впливу ворожих теплових пасткок.

Комплекс здатен уражати повітряні цілі на відстані до 7 кілометрів та на висоті до 3500 метрів.