Румунія модернізує свої основні бойові танки

13:30 29.04.2023

Румунська армія планує модернізувати свій парк основних бойових танків TR-85M1, котрі є глибоко модернізованими Т-55.

Про це заявив начальник Управління бронетанкової техніки ЗС Румунії майор Сухан Йонут під час виступу на конференції із ситуаційної обізнаності щодо майбутніх броньованих машин (FAVSA), що відбулася у Лондоні 24 і 25 квітня, пише Мілітарний.

Йонут повідомив, що модернізація послужить для підтримки боєздатності nанків TR-85M1 та заповнення часової прогалини до прийняття на озброєння нового типу основного бойового танка. За словами офіцера, випробування оновленої машини можуть початися вже в 2024 році.

І хоча обсяг програми модернізації ще не визначили, очікується, що вона включатиме покращення ситуаційної обізнаності платформи, а також встановлення автоматичної системи пожежогасіння та нової системи стабілізації гармати.

Очікується, що оновлення ситуаційної обізнаності включатиме встановлення більш потужних прицільних пристроїв, включаючи тепловізор, та інтеграцію систем зв’язку, які дозволять платформі ефективніше працювати з броньованими бойовими машинами румунської армії Piranha V 8×8.

Наразі міністерство національної оборони Румунії готується до запуску програми закупівель сучасного танка західного зразка. Але це має відбутись не раніше наступного року. Зараз фахівці міноборони країни аналізують та обґрунтовують програму.

Відомо, що Румунія дійсно розглядає варіанти американського танка М1 Abrams та німецького Leopard 2. Також міноборони країни проявляє інтерес до південнокорейського танка K2 Black Panther.

TR-85M1 – це основний бойовий танк румунського виробництва. Він базується на шасі танка TR-77-580, котрий є розвитком радянської бойової машини T-55. На озброєнні в сухопутних військах Румунії знаходиться 314 одиниць TR-85M1.

Програму модернізації TR-85M1 Bizonul (Бізон) розпочали в 1994 році для забезпечення відповідності бронетехніки стандартам НАТО. Модернізована версія TR-85 почала надходити на озброєння румунської армії із 1997 року.

TR-85M1 оснащений новою гідропневматичною підвіскою та двигуном 8VS-A2T2 M німецького виробництва потужністю 860 кінських сил.

Бронезахист корпусу та башти цього танка кращий, аніж у моделі Т-55. Верхня лобова деталь бойової машини – це комбінована перешкода, аналогічна тим, які встановлювались на ранніх версіях Т-72.

Основним озброєнням залишається радянська 100-мм нарізна гармата Д-10Т. Також бойова машина має автоматизовану СУО CICLOP M румунського виробництва. Боєкомплект має 41 постріл, вони розміщені в кормовій ніші башти, забезпеченій вишибними панелями.