Румунії доведеться чекати на свої 18 Bayraktar до кінця 2025 року

13:40 08.03.2024

Весною 2023 року Румунія й Туреччина уклали міжурядову угоду вартістю 300 мільйонів доларів на поставку шести безпілотних комплексів Bayraktar TB2, в складі яких має бути загалом 18 безпілотних літальних апаратів. 

Поставки перших безпілотників цього типу для румунської армії мають стартувати в 2024 році, усі дрони мають бути поставлені до кінця 2025 року, повідомляє Defense Express.

Цікаво, що для розгортання "Байрактарів" в складі румунської армії обрано взагалі 184-ий батальйон військ протиповітряної оборони, розміщений у місті Тімішоара, пише румунський портал Defence Romania.

Автори видання доповнюють, що 184-ий батальйон військ ППО румунської армії почав підготовку до можливого використання безпілотних систем ще п’ять років назад, але процес триватиме ще по суті два роки, тобто до кінця 2025 року.

При цьому цікаво, що хоча сам 184-ий батальйон належить до протиповітряної оборони, передбачається, що його безпілотники працюватимуть в інтересах сухопутних військ. Самі румунські військові такий організаційний парадокс пояснюють так – мовляв, "ми унікальний батальйон, бо нема іншого такого батальйону з такою технікою і спроможностями".

Водночас відомо, що окрім "Байрактарів" румунська армія також готується отримати сім безпілотних розвідувальних комплексів Watchkeeper X на 21 безпілотник від ізраїльської Elbit Systems. В даному випадку не розкриваються ані вартість, ані очікуваний строк поставки, але деталізується, що для виробництва цих безпілотних комплексів буде також задіяна румунська оборонна промисловість.

Defense Express додає, що по факту про контракт між Румунією і Туреччиною на поставку безпілотних комплексів Bayraktar TB2 стало відомо лише наприкінці 2023 року, тобто за 9 місяців після укладення контракту. 

Зараї нові Bayraktar TB2 тепер коштують "майже як" вживані F-16.

Крім того, в листопаді 2023 року ми розповідали про один цікавий приклад, який також певною мірою демонструє стан справ в румунській армії - Румунія цілий рік готувалася до перших стрільб з ЗРК Patriot, але все одно сталася "технічна помилка".