ЄС готовий допомогти Україні розслідувати екологічні злочини РФ: масштаби величезні

12:00 05.12.2023

Європейський Союз готовий допомогти Україні в розслідуванні екологічних злочинів Росії, оскільки їхній масштаб величезний, але правовий контекст цих злочинів не дуже визначений.

Про це повідомляє DW з посиланням на заступника генерального директора директорату Єврокомісії з питань юстиції Нільса Берндта, пише Економічна правда.

За його словами, "масштаби ймовірних екологічних злочинів, скоєних в Україні, величезні". 

"Ми не можемо згадати чогось подібного з минулого. При цьому правовий контекст цих злочинів не дуже чіткий", - визнає він водночас. 

Однак, за словами Берндта, Єврокомісія та профільні органи країн-членів ЄС готові допомогти Україні в розслідуванні можливих екологічних злочинів Росії.

У цьому контексті Нільс Берндт також наголосив, що в сучасній історії вже є випадки, коли країни отримували компенсацію за заподіяну їм екологічну шкоду внаслідок військових конфліктів.

Як пише DW, збиток екології України внаслідок війни Київ оцінює в 56,7 мільярда євро. Країна посідає одне з перших місць у світі за площею замінованих територій - це 30% території. 

Найбільшим злочином екоциду РФ в Україні міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець називає підрив дамби Каховської ГЕС у червні цього року, який, імовірно, вчинили російські військові. 

На відновлення лісів і національних парків, де тривають військові дії, піде щонайменше 20 років, каже міністр. 

Також, за його даними, військові дії вже призвели "до додаткового викиду в атмосферу 150 мільйонів тонн парникових газів".

Українська влада не тільки фіксує збитки, яких російська армія, за їхніми оцінками, щоденно завдає природним ресурсам країни, а й документує конкретні дії, що до них призводять. Від початку війни Київ офіційно зафіксував 2900 таких злочинів.
 

Ще на цю тему