В окупованому Севастополі шторм пошкодив найвідоміший пам’ятник Херсонесу / Фото

12:00 01.12.2023

У тимчасово окупованому Севастополі шторм пошкодив у музеї "Херсонес Таврійський" найвідомішу базиліку (прямокутна споруда, розділена всередині рядами колон або стовпів – ред.), яку розкопали у 1935 році. Ймовірно вона була споруджена у VI столітті.

Про це повідомляє телеграм-канал "Крымский ветер", передає Цензор.НЕТ.

"Пошкодження отримала візитна картка музею - "базиліка 1935 року". Ця умовна назва найвідомішої базиліки, розкопаної в старогрецькому місті Херсонесі Таврійському в 1935 році археологом Б. Г. Бєловим. Базиліка була побудована, ймовірно, в VI столітті на місці більше раннього храму", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що розуміючи місцерозташування древнього міста, про його захист замислювалися ще в 90-х роках минулого століття. Саме тоді почалося зведення захисної стіни, яка цього разу врятувала руїни античного городища від повного руйнування. На жаль, тоді повністю реалізувати проєкт не вдалося.

Фото: телеграм-канал "Крымский ветер"

Як повідомлялося, в ряді міст тимчасово окупованого Криму 27 листопада було запроваджено режим надзвичайної ситуації. Внаслідок сильного шторму були перекриті траси, затоплені набережні, повалені дерева, є загиблі. В Євпаторії через затоплення вулиць проводилася евакуація людей.

Шторм знищив причал, маяк, дельфінарій та устричну ферму в Севастополі, а у Севастопольському музеї-акваріумі через шторм загинули близько 800 його мешканців.
 

Ще на цю тему