Грузинська опозиція закликала ЄС і НАТО відреагувати на розміщення російського флоту в окупованій Абхазії

10:40 03.11.2023

Грузинська опозиція закликала країни НАТО і Євросоюзу відреагувати на те, що Росія створила базу військово-морського флоту у порту Очамчире в окупованій Абхазії.

Звернення підписали 50 опозиційних депутатів парламенту Грузії, закликаючи країни НАТО і ЄС зайняти "чітку і об’єднану позицію" проти розміщення Росією пункту постійного базування свого флоту в Очамчире, пише Європейська правда.

Депутати наголошують, що таке рішення РФ є додатковим викликом не лише для Грузії, а й усього Чорноморського регіону. 

"Постійне базування військового флоту Росії у порту Очамчире окупованої Абхазії є також додатковою загрозою для реалізації ініційованого ЄС проєкту "Середній коридор", особливо в умовах, коли 90% населення Грузії прагне її вступу до ЄС і країна очікує політичного рішення ЄС про надання Грузії статусу кандидата", – зазначили вони. 

Депутати закликали партнерів "ефективно використовувати" рішення ЄСПЛ щодо російсько-грузинської війни 2008 року та її наслідків для боротьби з триваючою російською окупацією і адміністративною практикою порушення прав людини на окупованих територіях. 

Нагадаємо, на початку жовтня так званий президент невизнаної Абхазії Аслан Бжанія заявив, що в Очамчирському районі з’явиться новий пункт постійного базування російського флоту і відповідну "угоду" з РФ вже підписали.

Віцеспікер грузинського парламенту після того заявив, що парламент Грузії не збирається засуджувати ці наміри Росії.
 

Ще на цю тему