Тимчасовий зерновий коридор став на паузу через загрозу від російської авіації

12:00 26.10.2023

Рух суден тимчасовим коридором до та з портів Великої Одеси у четвер, 26 жовтня, не буде здійснюватися через загрозу, що виникла після активізації російської авіації в районі Чорного моря. 

Про це ідеться у повідомленні ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) учасникам ринку, пише видання Порти України.

За отриманою інформацією, руху суден коридором на вхід та вихід завтра, 26 жовтня 2023 року, не буде”, — повідомили в АМПУ.

Рух суден коридором не здійснювався також у попередні два дні, 24 та 25 жовтня, через відсутність дозволу від військових, які забезпечують його безпеку.

Речниця Об’єднаного координаційного центру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк повідомила, що російська тактична авіація активізувалася в районі морського торгового шляху над акваторією Чорного моря.

Протягом кількох днів не спостерігалося підльотів російських літаків у районі морських транспортних шляхів. Однак сьогодні вони активізувалися і скинули чотири вибухові пристрої”, — розповіла Гуменюк в ефірі телемарафону «Єдині новини» 25 жовтня.

За її словами, дії Росії вказують на спроби дискредитувати Сили оборони України, а також перешкодити руху суден. При цьому Гуменюк наголосила, що Україна продовжує забезпечувати безпеку гуманітарного коридору, яким користуються судна з різних країн світу.

На початку серпня 2023 року Військово-морські сили Збройних сил України оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. Станом на 23 жовтня тимчасовим коридором у Чорному морі загалом пройшли 46 суден загальним дедвейтом 1,831 млн тонн, із яких 25 вийшли завантаженими і успішно подолали зворотний шлях.

Цим маршрутом спочатку скористалися також п’ять суден, які були заблоковані в українських морських портах після початку повномасштабного російського вторгнення.
 

Ще на цю тему