МІУ планує збільшити пропускну спроможність пункту пропуску в Рені майже у 8 разів

20:20 17.10.2023

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури працює над проєктом збільшення пропускної спроможності пункту пропуску «Рені» на кордоні з Молдовою та Румунією з нинішніх 40 до 300 вантажних транспортних засобів на добу.

Як повідомляе видання «Порти Ураіни» про це розповів заступник міністра Сергій Деркач в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Ми вже готові розпочати проєктування пункту пропуску «Рені». Проте є питання щодо дороги, і ми будемо з ним звертатися до Євросоюзу. Наразі шлях, який веде до Рені, має по одній смузі в кожному напрямку. Цього недостатньо. Там потрібно збудувати як мінімум ще одну смугу, а то й дві, й тоді в нас буде гарний пункт пропуску”, — сказав Деркач.

За його словами, є домовленість із молдовською стороною щодо розвитку ПП «Рені—Джурджулешти—Галац».

Хочемо побудувати спільний пункт пропуску на території України — «Рені». Маємо перемовини з Румунією про те, що в Галаці буде одразу їхній пункт пропуску, а молдовська частина буде виключно транзитною. Це значно пришвидшить час проходження вантажів”, — уточнив заступник міністра.

Також, за його словами, розглядається питання, щоб пункт пропуску був виключно для комерційного транспорту і через нього перетинали кордон виключно вантажні транспортні засоби, а також, можливо, автобуси. Приватний транспорт планується пере спрямувати на інші найближчі пункти пропуску, щоб розвантажити «Рені» й дати можливість проїжджати тільки вантажному транспорту.

Зараз там проходить до 40 транспортних засобів — це ні про що. І це в напрямку портів! Як я вже казав, у нас на Ягодин в окремі дні їде до 680 транспортних засобів. Наша мета збільшити пропускну спроможність щонайменше до 300 вантажівок на добу”, — пояснив Деркач.

Він також наголосив, що на зустрічі в Молдові 12 жовтня представники Євросоюзу підтвердили, що проєкт для них є пріоритетним, і вони мають намір сприяти його розвитку, щоб прискорити шлях до портів.

За його словами, наразі загальна цифра інвестицій усіх проєктів по Молдові — близько 8 млрд грн (це будівництво доріг, нових пунктів пропуску, розбудова наявних пунктів пропуску, супутньої інфраструктури). Щодо ПП «Рені» — це близько 5,9 млрд грн.

Ще на цю тему