Україна та Молдова організують спільний контроль на залізничному пункті пропуску на кордоні з Придністров’ям

13:20 16.10.2023

Україна та Молдова підписали протокол щодо організації спільного контролю на пункті пропуску для залізничного сполучення «Новосавицька—Кучурган» на території України.

Як повідомляє «Урядовий портал», підписання відбулося у п’ятницю, 13 жовтня, за підсумками онлайн-розмови прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з молдавським колегою Доріном Речаном, пише видання Порти України.

Навесні ми вперше застосували спільний контроль на залізниці в пункті пропуску «Серпневе 1 — Басараб’яска». Ця практика відмінно себе зарекомендувала. Це суттєво сприяє українському експорту, вдвічі зменшує тривалість усіх процедур, мінімізує черги, заощаджує державні кошти. В перспективі досвід спільного контролю застосуємо на всіх пунктах пропуску з Молдовою і, переконаний, на кордонах з усіма нашими сусідами-державами ЄС”, — сказав Шмигаль.

Очільник українського уряду наголосив, що спільний контроль на пунктах пропуску дасть переваги обом країнам у логістичній, торговельній та економічній сферах.

Він зазначив, що Україна, Молдова й Румунія в тристоронній співпраці мають всі можливості активізувати логістичні коридори, щоб диверсифікувати шляхи українського експорту.

На початку жовтня Кабінет міністрів скасував рішення про тимчасове закриття залізничного пункту пропуску «Кучурган» на кордоні з Придністров’ям. Для автомобільного сполучення пункт пропуску «Кучурган», як і раніше, буде закритий.

Кучурган розташований на кордоні з частиною Молдови, яка від початку 90-х років окупована російськими військами (невизнана «Придністровська молдавська республіка»). Міжнародний залізничний пункт «Кучурган» передбачає вантажні та пасажирські перевезення.

Раніше Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністра Денис Шмигаль анонсували новий транспортний коридор через Молдову до Румунії. Шмигаль, зокрема, казав, що цей маршрут дозволить збільшити пропускну спроможність експорту зерна через ці країни удвічі.
 

Ще на цю тему