Росіяни вивезли з Криму іспанського волонтера, якого понад рік тримали в СІЗО

18:20 11.10.2023

Російські загарбники вивезли в невідомому напрямку 75-річного громадянина Іспанії Маріано Гарсіа Калатаюда, якого викрали минулої весни в Херсоні й утримували у слідчому ізоляторі тимчасово окупованого Сімферополя.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі з посиланням на дружину іспанця Тетяну, передає Укрінформ.

Так, зі слів дружини, наприкінці вересня цього року загарбники вивезли її чоловіка із Сімферопольського СІЗО, де незаконно утримували протягом півтора року.


В ізоляторі Маріано неодноразово піддавали тортурам, попри його вік і громадянство.

Імовірно, цього разу загарбники перемістили чоловіка на територію тимчасово захопленого села Чонгар Херсонської області, де нещодавно відкрили неофіційне "СІЗО".

Лубінець наголошує, що "насильницькі зникнення, незаконні арешти цивільних, депортація до Росії чи на окуповані нею території, катування та нелюдське поводження під час російського вторгнення є воєнними злочинами та злочинами проти людяності для національних та міжнародних механізмів правосуддя".

Омбудсмен вимагає негайного звільнення іспанського волонтера, а також усіх цивільних українців, які, згідно із Женевською конвенцією, не мають бути утримувані за фейковими звинуваченнями в місцях несвободи на непідконтрольній території України або в Росії.

Як повідомлялося, Маріано Гарсіа Калатаюда – підданий Королівства Іспанії. З 2014 року чоловік проживає в Україні. До викрадення активно займався волонтерською діяльністю.

Коли російські війська захопили Херсон, Калатаюда відмовився від евакуації. Разом із жителями міста він виходив на мітинги спротиву.


Калатаюда зник 19 березня 2022 року після участі в акції "За єдність України" в захопленому на той час Херсоні. У жовтні 2022 року правозахисникам стало відомо, що загарбники утримують чоловіка у СІЗО тимчасово окупованого Сімферополя. Офіційне підтвердження з’явилося лише у квітні 2023 року.

Підставою для утримання волонтера у загарбницькій псевдопрокуратурі назвали нібито "причетність до дій, спрямованих на заподіяння шкоди безпеці Росії". За словами колишнього співкамерника, у СІЗО російські силовики вчиняли над 75-річним чоловіком тортури.

Ще на цю тему