У Гданську збудують порт для експорту українського зерна

13:40 11.10.2023

Перший спеціалізований зерновий порт у Польщі буде збудовано у Гданську, зокрема для експорту української агропродукції.

Про це заявив міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Роберт Телус, повідомляє видання «Порти Украіни» з поссиланням на RMF24.

Зауважується, що RSSI (Агропродовольча інвестиційна компанія) підписала з портом Гданськ угоду для реалізації цього проєкту.

Державне бюджетне підприємство RSSI у вівторок підписало договір з портом Гданськ про створення зернового порту. Ми маємо зерновий порт”, — наголосив урядовець і додав, що це надзвичайно важлива подія.

За його словами, зерновий порт покращить транспортування зерна, зокрема з України.

Він пояснив, що створення подальших «шляхів солідарності», які дають змогу транспортувати українське зерно морським шляхом, дуже важливе, адже відсутність постачання агропродукції до країн Африки вигідна Росії.

Наразі найбільший зерновий термінал серед морських портів Польщі розташований у Гдині. У порту Гданськ протягом наступних двох років планують збільшити перевалку зерна з минулорічних 2 млн тонн до 6 млн тонн.

У першому півріччі 2023 року порт Гданськ збільшив перевалку зернових вантажів (переважно кукурудзи) на 52% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 1,4 млн тонн.

Ще на цю тему