Експорт зерна в ЄС: вже є заявки на отримання ліцензій за новими правилами

19:00 04.10.2023

Експортери з України вже направили заявки до Мінекономіки на видачу ліцензій, які необхідні для експорту агропродукції до п’яти країн ЄС за новими правилами.

«Надійшло декілька заявок, нам зараз головне налагодити те, що йде транзитом. Змінилась система з їхнього рішення на наше, там ми налагоджуємо деталі. А заявки на експорт є: дві на Румунію, три на Болгарію, ми з ними працюємо», — розповів заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка в коментарі Latifundist, пише usm.media.

За його словами, також можна подавати заявки на отримання ліцензій щодо експорту до Польщі та Угорщини, але поки там діє національна заборона.

Заступник міністра додав, що мова про квотування експорту не йде.

«Ми будемо розуміти, який на сьогодні попит на експорт безпосередньо до цих країн. Цей попит не безмежний. Будемо дивитись, який попит там, тому що все залежить від культури. Чотири культури, різна структура ринку, різна сезонність. Зараз там в когось є питання по соняшнику, завтра будуть питання по пшениці», — пояснив Тарас Качка.

Водночас ніяких обмежень по тоннажу на одну ліцензію не буде. Час розгляду заявки з української сторони складатиме приблизно 30 днів.

Нагадаємо, Україна розробила процедуру верифікації експорту чотирьох агрокультур (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця) відповідно до рішення Єврокомісії, і не експортує до 5 прикордонних країн агропродукцію без їхнього погодження.
 

Ще на цю тему