CNN: США надсилали Україні демарш із закликом посилити боротьбу з корупцією

18:20 03.10.2023

Сполучені Штати за останні тижні закликали Україну докладати більше зусиль для боротьби з корупцією в уряді, пов’язуючи їх із подальшою невійськовою підтримкою, зокрема й через дипломатичну ноту.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", американському телеканалу CNN стало відомо від кількох посадовців.

Співрозмовники CNN зазначили, що всі форми американської допомоги, окрім військової, можуть опинитися під загрозою, якщо Україна не зробить більше для подолання корупції.

"Послання для українців завжди полягало в тому, що якщо якісь із цих коштів будуть привласнені, це поставить під загрозу всю допомогу США країні", – сказав телеканалу один з американських посадовців.

CNN також вдалось дізнатись про направлену Державним департаментом США дипломатичну ноту-демарш. У ній йдеться про те, що Вашингтон очікує від України подальших зусиль у боротьбі з корупцією та фінансової прозорості для продовження прямої бюджетної підтримки.

У США розповіли про підсумки візиту керівників антикорупційних інституцій України
Демарш, за словами джерел CNN, також містив необхідність для України здійснити критичні реформи в межах програми Міжнародного валютного фонду, зокрема ті, що стосуються боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.

Напередодні видання Politico також повідомило про більшу, ніж про це говориться публічно, занепокоєність адміністрації Джо Байдена корупцією в Україні, що знайшло відображення в засекреченій стратегії щодо держави.

Серед іншого, за даними ЗМІ, в документі висловлюється побоювання, що корупція може спонукати західних союзників України відмовитися від її підтримки на тлі повномасштабного вторгнення РФ.

Одне із джерел Politico підтвердило, що адміністрація Байдена обговорює з українською владою можливе обумовлення майбутньої економічної допомоги "реформами, спрямованими на боротьбу з корупцією і на те, щоб зробити Україну більш привабливим місцем для приватних інвестицій".

Минулого місяця США надіслали на розгляд Києва та міжнародних донорів перелік "пріоритетних реформ", на які пропонують орієнтуватися у рішеннях про допомогу Україні.

Ще на цю тему