Українське Дунайське пароплавство ініціює створення українського портового оператора у Констанці

15:40 18.09.2023

Українське Дунайське пароплавство під час зустрічі у Констанці, в якій брали участь Україна, Румунія, представники Євросоюзу та США, закликало керівництво порту надати дозвіл на створення рейдової перевалки для українського зерна.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію пароплавства.

У пароплавствстві зазначили, що цього і наступного року Україна має щомісяця експортувати понад 5 млн тонн агропродукції, і основне навантаження припадатиме на дунайську логістику, оскільки інші напрями є занадто витратними.

"Стосовно обсягів на сьогодні, то приблизно 1,2 млн тонн щомісяця вивозиться через канал Суліна. 1,3 млн тонн прямує через румунський порт Констанца. 60% зернового експортного потоку через Констанцу - річковий флот. Щомісяця баржевими караванами у румунський порт доставляється понад 700 тисяч тонн агропродукції. Якщо Констанца дозволить розвивати рейдову перевалку, річники готові збільшити обсяги ще на 500 тисяч тонн", - повідомили в УДП.

У пароплавстві відзначили, що вже створено проект організації ще трьох якірних стоянок, одна з яких має бути закріплена за Україною. Проект не загрожує власникам терміналів, бо це додатковий експортний потік з України, який сьогодні просто не заходить до Констанци.

"За умови згоди румунської сторони, УДП готове виступити ініціатором створення українського портового оператору у Констанці. Флот пароплавства дозволяє перевалювати борт-борт до 300 тис тонн зерна на місяць", - додали в пароплавстві.

Наразі у порту перебуває приблизно 600 барж. Деякі очікують на розвантаження тижнями, тому цього року УДП працює лише через перевалку прямим методом - борт-борт. 

"Порти Дунаю завантажують здебільше невеличкі морські судна - костери, це 10-15 тисяч тонн. Експорт такими партіями розрахований на Туреччину, Грецію, Єгипет, але традиційні українські ринки у південно-східній Азії. Україна має формувати великі партії та завантажувати панамакси, але великі судна - це лише Констанца. Кожна якірна стоянка може забезпечувати 15-20 тис. перевалки на добу - це альтернатива портам Одеси", - підсумували в УДП.
 

Ще на цю тему