Під час атаки України по Севастополю у Starlink знову "стався збій"-Фото

19:40 13.09.2023

Попри те, що для України Пентагон замовив "спеціальні" термінали, у Starlink під час атаки російських кораблів надводними дронами відбувся масовий збій

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS» сьогодні у ночі 13 вересня близько 3 години ночі у роботі сервісу супутникового інтернету Starlink стався масштабний збій. За даними моніторингових сервісів він почався близько 02:30 та тривав до 04:30.

Про це говорять дані DownDetector та NetBlocks, які повідомили про таку глобальну проблему, яка спостерігалась в абонентів Starlink по всьому світу.


Сам факт проблем був також визнаний й з боку SpaceX, про що свідчить відповідне повідомлення сервісу.


Цей збій співав за часом з атакою Україною російських кораблів у Чорному морі та бухті окупованого Севастополя. При цьому, якщо удар крилатими ракетами дозволив уразити підводний човен "Ростов-на-Дону", разом із великим десантним кораблем "Минск у сухому доці, то паралельно відбувалась, як задекларували у РФ, й атака надводних дронів на російські кораблі. У ній брали участь три дрони, але вони були знищені й атака не принесла результату.

Й відповідно до повідомлень російського міністерства оборони, атака проходила близько 3 години ночі. Тобто збіглась зі забоєм у роботі Starlink.


Зазначимо, що торік, як стало відомо завдяки біографії Ілона Маска за авторством Уолтера Айзексона, очільник SpaceX прийняв рішення, як мінімум, не включати, за іншою інформацією - спеціально вимкнути Starlink поблизу з окупованим Кримом під час атаки українських надводних дронів по російських кораблях. Аргументацією цього рішення стало нібито бажання не втягнути США у війну.

Водночас за інформацією ряду авторитетних західних ЗМІ у червні цього року Пентагон закупив для України термінали Starlink з можливістю власного налаштування сигналів, для того, щоб "реалізувати поставлені цілі". Мова йшла про позначку у 400-500 таких терміналів.


1
І хоча можливо несправедливо та необґрунтовано підозрювати Ілона Маска у тому, що він перешкодив ще одній атаці України по військових кораблях РФ, які обстрілюють міста, збіг обставин доволі дивний. Хоча вимикати усю мережу Starlink для цього й може бути більш ніж відкритим кроком.

Особливо в умовах, коли у Конгресі США вже лунають заклики розслідувати діяльність Ілона Маска, бо зовнішня політика США має вирішуватись урядом, а не окремим мільярдером. Тим паче, що Пентагон ще, як мінімум, з 2020 року розглядає та тестує Starlink, як одну із систем глобального зв'язку для свого війська.

Ще на цю тему