Україна отримає ще понад 10 000 терміналів Starlink

17:00 20.12.2022

Україна та компанія Space Exploration Technologies Corp уклали угоду на постачання додаткових Starlink. Більше 10 000 пристроїв будуть доставлені в найближчі місяці.

Про це розповів міністр з питань цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю Bloomberg, пише Мілітарний.

“SpaceX та Ілон Маск швидко реагують на проблеми і допомагають нам. Ілон Маск запевнив нас, що і надалі буде підтримувати Україну. Коли у нас були відключення електроенергії, я в той день написав йому повідомлення, і він миттєво відреагував і вже зробив певні кроки. Він розуміє ситуацію“, – розповів Федоров.

За словами міністра, від початку повномасштабного вторгення Україна отримала вже 22 тисячі Starlink.

Також Федоров повідомив, що остаточного контракту на отримання пристроїв ще немає, низка країн ЄС готові розділити плату за них. Про які саме країни йдеться – він не уточнив.

“На сьогоднішній день всі фінансові питання вирішені“, – сказав міністр, додавши, що навесні Україні необхідно буде знайти додаткове фінансування.

“Щодо інтернету, то у нас є багато Starlink, але головне, що ми отримали зелене світло на ще одну партію, яка буде використана для стабілізації зв’язку на випадок критичних ситуацій“, – додав Федоров.

У листопаді Україна отримала 1570 додаткових терміналів Starlink від Польщі.

Starlink – це проєкт SpaceX, який за допомогою мережі супутників надає доступ до широкосмугового інтернету.

Система працює у будь-якій точці планети. Цією функцією активно користуються українські військові.

Термінали можна встановити скрізь, звідки їх можуть бачити супутники напряму. Система прив’язана до невеликих терміналів, які мають фазовані антенні решітки й відстежують супутники.
 

Ще на цю тему