Болгарія сподівається приєднатися до Шенгенської зони до кінця року

15:20 11.09.2023

Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков заявив у неділю, що країна матиме дві можливості приєднатися до безвізової Шенгенської зони цього року, а саме в жовтні та в грудні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Болгарія і Румунія претендують на членство в Шенгенській зоні, але Нідерланди і Австрія продовжують блокувати цей процес, посилаючись на недостатній контроль над нелегальними міграційними потоками як на проблему.

Румунії і Болгарії запропонували скасувати прикордонний контроль на тлі затримки з "Шенгеном"
У той час, як Нідерланди і Австрія заблокували членство Болгарії в Шенгенській зоні, Румунію блокує тільки Австрія.

"Я не можу гарантувати, що ми станемо частиною Шенгену в жовтні", – визнав болгарський прем'єр-міністр, маючи на увазі виборчу кампанію в Нідерландах, які разом з Австрією продовжують виступати проти членства Болгарії. На думку Денкова, у Нідерландах зосередяться на цьому питанні під час кампанії.

Тим не менш, Денков впевнений, що головування Іспанії в Раді ЄС допоможе Болгарії та Румунії на шляху до Шенгену, оскільки Мадрид пообіцяв, що наступний шанс для Болгарії та Румунії буде в грудні.

Болгарський прем'єр також стверджує, що Іспанія підтримує обидві країни, і одним з пріоритетів іспанського головування є прийняття Болгарії та Румунії до Шенгену. 

Денков зазначив, що якщо Болгарія виконає всі зобов'язання і прийме необхідне законодавство, ні в кого не буде суттєвих аргументів проти прийняття країни до Шенгену.

Ще на цю тему