Прорив блокади: «Метінвест» уперше за півтора року відправив продукцію з портів Великої Одеси

15:40 05.09.2023

Трьом суднам із продукцією українських металургів уперше від початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну вдалося прорвати блокаду в Чорному морі, влаштовану країною-агресором.

Як повідомило издание «Порти Украіни» з посиланням на прес-служба гірничо-металургійної групи «Метінвест», наприкінці серпня й на початку вересня з портів Одеса і «Південний» встановленим ВМС ЗСУ тимчасовим коридором пройшли судна Primus, Anna Tereza і Ocean Courtesy, які були заблоковані в українських портах із 24 лютого 2022 року.

На борту деблокованих суден — продукція українських металургів та гірників, яку виготовили ще до початку повномасштабної війни. А саме, це понад 76 тис. тонн металопрокату виробництва комбінатів «Азовсталь», «Запоріжсталь», «Каметсталь» та «АрселорМіттал Кривий Ріг», а також 172 тис. тонн залізорудного концентрату, виробленого на ГЗК групи «Метінвест»”, — вказала прес-служба.

Зараз український метал та залізорудний концентрат прямують до закордонних покупців, які оплатили продукцію ще до початку російської агресії.

Визволити кораблі з півторарічного полону українському бізнесу вдалося завдяки спільним зусиллям Офісу Президента, Міністерства інфраструктури, ВМС ЗСУ та інших причетних силових відомств України.

Прорив морської блокади кораблями з українською сталлю — це історична мить, перший крок до повного розблокування морського експорту для всієї номенклатури української продукції: добрив, металу, руди, продовольства, труб, обладнання тощо. А, значить, і до прискореного відновлення економіки України, що зазнала колосальних втрат, зокрема через протизаконну блокаду портів України з боку Росії”, — прокоментував керівник проєктного офісу генерального директора групи «Метінвест» Олександр Водовіз.

На його думку, повне розблокування портів для всіх видів вантажів дасть змогу не лише повернути Україні статус морської держави, а й принесе українській економіці додаткові десятки мільярдів доларів валютної виручки на рік, державному бюджету — сотні мільярдів гривень додаткових податкових надходжень, а сотням тисяч українців — робочі місця та стабільні доходи до сімейного бюджету.

Нагадаємо, ВМС ЗСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року. Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення.

З 15 серпня тимчасовим коридором скористалися вже чотири судна. Першими цей шлях пройшли контейнеровоз Joseph Schulte та балкер Primus, які вийшли з Одеського порту 16 та 26 серпня. З порту «Південний» 1 вересня вийшли балкери Anna Theresa та Ocean Courtesy з вантажем чавуну та залізорудного концентрату.

Ще на цю тему