Виведення РФ з Курильських островів С-300В: чому мова йде не лише про засоби ППО

15:40 01.09.2023

С-300В на Курильский островах, які визнані окупованими РФ територіями, відігравали роль основної парасольки над військовими об'єктами та пусковими далекобійних ракет

Як повідомляе Вийсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
РФ згорнула свої зенітні ракетні комплекси С-300В, які розташовувались з 2020 року на островах Ітуруп та Кунашир. Водночас задачею цих засобів протиповітряної оборони був захист від авіаційного та ракетного нападу військових об'єктів, які РФ тримала на цій території.

Мова йде про підрозділи 18-ої кулеметно-артилерійської дивізії, авіабазу "Ясный" з постійною дислокацією Су-35, а також комплексів "Бастион", які, як показав досвід, РФ використовує не лише з метою протикорабельної оборони, а й для завдання ударів по наземних цілях.


При цьому такі сили РФ постійно розмістила на цих Курильских островах за останні декілька років з метою максимально зміцнити їх окупацію. Зазначимо, що США, ЄС та Україна вважають ці острови Північними територіями Японії, які знаходяться під окупацією СРСР, а згодом й РФ після 1945 року.


Водночас виведення С-300В, як пише японське видання Mainichi, з опорою на зроблений аналіз супутникових знімків, говорить не лише про брак засобів ППО, які Кремль намагається перекинути на фронт, або для захисту інших регіонів. Справа в тому, що комплекс С-300В відноситься у РФ до засобів протиракетної оборони та має убезпечити всі інші військові об'єкти на цих островах.

Без нього кришиться вся система оборони, й тому цілком логічно, що з цих територій Москва вивела, чи планує це зробити найближчим часом, й інші основні сили.

Також у матеріалі зазначається, що із баз зберігання техніки на Сахаліні також були забрана значна кількість озброєння у вигляді танків та артилерійських систем.

Тобто у стратегічному плані РФ скорочує свою присутність на окупованій території до номінальної. При цьому далеко не факт, що зможе повернутися до стану 2020 року в осяжній перспективі.

Ще на цю тему