Страховики підвищили тарифи для танкерів із російською нафтою з портів у Чорному морі

19:00 24.08.2023

Страхові компанії повідомили фрахтувальників суден, що працюють у чорноморських портах Росії, про підвищення додаткових платежів, відомих як премії за ризик роботи в умовах війни.

Про це повідомляют «Порти Украіни» з посиланням на Reuters.

Надбавка у вигляді премії за ризик роботи у зоні воєнного конфлікту була додана до загальної вартості страхування танкерів минулого року, після початку російського повномасштабного військового вторгнення в Україну. Після одностороннього виходу країни-агресора із Чорноморської зернової ініціативи воєнні дії в акваторії російських і українських чорноморських портів загострилися.

Нещодавно Росія повідомила про кілька атак на свої чорноморські порти. За словами трейдерів, наразі ці атаки не вплинули на завантаження нафти з чорноморських портів Росії, але ризики зростають.

Через це доплати за військовий ризик збільшили з приблизно 1% вартості вантажу до майже 1,2-1,25%, повідомили трейдери. Це означає, що кожен рейс коштуватиме дорожче на $200 тис. за один танкер Suezmax, який може перевозити 120-200 тис. тонн, якщо російська нафта постачатиметься до Індії. Загальна вартість доплат становитиме майже $1 млн.

Хоча ця сума невелика, вона збільшує загальні витрати Росії на експорт нафти, які різко зросли з лютого 2022 року через санкції”, — зазначає Reuters.

Підвищення стосується в основному вантажів, що перевозять російську нафту та нафтопродукти, тоді як премія за вантажі казахстанського походження, які також експортуються через російські порти, залишається на рівні близько 1%.

Зернові трейдери висловлюють занепокоєння щодо безпеки постачань зерна, а підвищення премії за військовий ризик для нафтових танкерів свідчить про те, що занепокоєння поширилося на ширші ринки, підсумовує Reuters.

Загальні завантаження сирої нафти з Новоросійська та терміналу Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) становлять близько 2% світових постачань. Експорт нафтопродуктів з чорноморських портів Росії складає близько 4 млн тонн на рік.

Нагадаємо, ДУ «Держгідрографія» випустила прибережне попередження, яким з 4 серпня оголосила акваторії російських портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі, Тамань зоною військової загрози. Цьому передувала «бавовна» з ВДК «Олєнєгорскій горняк» і нафтовим терміналом у Новоросійську. Крім того, в ніч на 5 серпня морські дрони атакували біля Керченського мосту російський нафтовий танкер Sig, що перевозив нафтопродукти для російської армії і флоту.

Теми:

Ще на цю тему