Журналісти встановили ще 5 фактів викрадення української продукції судном рф

17:00 15.08.2023

З початку червня російський суховантаж Alfa M зробило принаймні 5 незаконних суднозаходів до портів окупованого Криму. 

Судно Alfa M під прапором росії з червня щонайменше 5 разів заходило у закриті порти Феодосії та Севастополя. Вантаж з окупованого Криму судно-порушник перевозило у турецький порт Бартин та на перевалку порту Кавказ у Керченській протоці. Про це йдеться у розслідуванні проєкту SeaKrime з використанням документів спільноти KibOrg, пише видання usm.media.

Під час першого рейсу 10 червня судно завантажило в закритому порту 6500 тонн викраденого металу та 12 червня відправилося з ним до турецького порту Бартин. Раніше з Керчі, Феодосії та Севастополя росіяни вивозили лише брухт. Зараз на турецьке підприємство доставили продукцію металургійного виробництва, ймовірно з окупованої території України.

Вдруге, вже 26 червня на судно завантажили 9500 тонн зерна. Відправник вантажу — російська компанія «Кубань-Форвард». Зерно доставили на рейдову перевалку порту Кавказ.

Наступний рейс в окупований Севастополь Alfa M здійснила 5 липня. Тоді на суховантаж перевалили 9000 тонн ячменю. Відправник — та сама «Кубань-Форвард», збіжжя доставили у порт Кавказ.

З 14 по 21 липня судно завантажувалося в окупованій Феодосії. Тоді Alfa M незаконно вивезла ще 8500 тонн збіжжя у порт Кавказ. Після доставлення краденого зерна на росію судно знову відправилося до окупованого Севастополя.

Ввечері 30 липня судно-крадій зайшло на завантаження зерном в окупований Севастополь. Однак вже 4 серпня неочікувано для росіян на Alfa M увімкнулася суднова станція і система AIS зафіксувала місцеперебування судна — Комишева бухта у Севастополі.

Згідно з розслідуванням, після цього капітан суховантажу намагався приховати свій злочин із порушення державного кордону України. Через лічені години сигнал AIS показував, що судно «телепортувалося» у турецький порт Тузла. 

Вранці 7 серпня Alfa M «була» вже біля іншого турецького порту — Самсун. Журналісти SeaKrime наголошують, що при цьому судно-порушник залишалося у Комишевій бухті окупованого Севастополя, яку покинуло з 9500 тоннами краденої пшениці.

Всі 5 незаконних суднозаходжень Alfa M, описаних у розслідуванні, здійснив капітан Євгєній Должніков. 

«Вимикання AIS та подальші маніпуляції з сигналом вказують, що капітан Должніков розумів, що він скоює злочин, і намагався приховати свої незаконні дії. Отже, форма його провини в кримінальному провадженні, що здійснюється в Україні, має розглядатися як прямий умисел», — підсумували розслідувачі. 

Довідка: Суховантаж Alfa M (IMO:9419084) ходить під прапором росії. Судно побудували у 2007 році. Дедвейт — 10407 тонн, поточна осадка — 7,5 метрів.
 

Ще на цю тему