Бразилія могла б вплинути на РФ, аби повернути її до зернової угоди — Блінкен 

16:40 09.08.2023

Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що Бразилія могла б вплинути на Росію, щоб Москва повернулася до Чорноморської зернової ініціативи, яка дозволяла безпечно експортувати зерно з українських портів.

Про це повідомляє “Голос Америки”, пише ZN.UA.

"Голос Бразилії, голос президента Лули (президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва - ред.) має вирішальне значення. І використовувати цей голос, аби переконати росіян повернутися до угоди, було б дуже, дуже позитивно”, – сказав Блінкен.

Він також наголосив, що якби РФ не напала на Україну і не заблокувала її порти, в цій угоді ніколи не було б потреби.

Навіть країни, які не були частиною зернової угоди, мали з неї вигоду, виграючи від того, що ціни були нижчими, оскільки на світових ринках було більше їжі, заявив Блінкен.

Він нагадав, що Росія використовує продовольство як зброю війни та важіль для досягнення власних цілей

“Відколи Росія вжила заходів щодо виходу з цієї угоди, ціни для всіх ринках зросли на 10-15%”, - додав він.

За його словами, за час дії угоди з України вдалося вивезти на експорт 35 мільйонів тонн продовольства.

Блінкен розповів, що половина поставок йшла до країн, що розвиваються, дві третини зерна — до країн із низьким і середнім рівнем доходу, багато з них - в Африці.
Сьогодні у світі близько 250 мільйонів людей відчувають гострий брак продовольства, серед причин якого - зміна клімату, пандемія коронавірусу та війна РФ проти України, заявив Блінкен.

За його словами, найбільшим фактором відсутності продовольчої безпеки зараз є війна, яка так чи інакше порушує постачання продовольства.

“Світ голосно говорить, що ми хочемо, аби Росія повернулася до цієї угоди. І, звичайно, Бразилія має важливий вплив і голос, аби спрямувати Росію у цьому напрямку”, - наголосив Блінкен.

17 липня РФ заявила, що не продовжить участь у зерновій угоді. Росія — давній конкурент України з постачання зерна на світові ринки. Користуючись нагодою, підступний агресор намагається позбавити Україну чорноморського шляху експорту зерна. Чому в нього це не вийде за жодних обставин, читайте в статті Лариси Гук «Експорт зерна: РФ не вдасться витіснити Україну з ринків продовольства».

Нещодавно президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва заявив, що його країна працює заради досягнення миру в Україні, але ні український президент Володимир Зеленський, ні глава Кремля Владімір Путін не готові говорити про мир. На його думку, світ втомився від війни Росії проти України.

Український президент Володимир Зеленський заявив, що очікує від президента Бразилії "конкретної" підтримки України, яка веде тривалу боротьбу проти агресії РФ. Зеленський перерахував способи, якими бразильський лідер міг би допомогти Києву, включаючи можливу зустріч між ним та лідерами країн Латинської Америки у Бразилії. 

Ще на цю тему