Можливі наслідки українських атак десантного корабля та танкера РФ в Чорному морі – прогноз від BlackSeaNews

11:20 07.08.2023

У ніч на 4 серпня українськи надводні безпілотники уразили російський десантний корабель «Оленегорский горняк» у бухті Новоросійська. Також пізно ввечері 4 серпня на південь від Керченської протоки пролунав вибух: російський танкер "Сіг" отримав пробоїну також після атаки українського надводного дрона.

Прогнозом щодо можливих наслідків після цих – не дуже приемних для РФ подій - поділився керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook: 

«Як ми й обіцяли, дещо цікаве, якщо хочете - прогноз щодо можливих наслідків українських атак морськими дронами десантного корабля та танкера РФ в Чорному морі.

Одразу після атаки на десантний корабель з'явився російський "вкид" щодо того, що українським дроном було пошкоджено виносний причальний пристрій (ВПП) Каспійського трубопроводного консорціуму (КТК). 

Ми не повірили в це при перегляді перших фото: вибух на них був приблизно в 1-1,5 км від берега, а ВПП КТК розташовані за 5 км від берега. КТК одразу це офіційно спростував.

До речі - термін "нєфтяной маяк", який стали поширювати ЗМІ, це і є ознака вкида, тому що: 

а) такого терміна не існує - це називається російською "ВПУ" (виносноє прічальноє устройство) - і на маяк воно зовсім не схоже, скоріше - на величезний буй. (див. Фото 2, 3))
б) це словосполучення вперше з'явилося на росТБ... Так поспішали, що навіть в вікіпедію не глянули.

Що цікавого в КТК і в нафті КТК:

1) головне - ця сира нафта НЕ під санкціями. НЕ під ембарго.
2) іноді її просто називають "казахська" - за географієй походження це так. Але в окремому трубопроводі КТК є частка нафти, яку видобуває в Казахстані російський Лукойл.
3) в КТК дуууже цікавий склад акціонерів: 

  • Russian Federation (PJSC "Transneft" Trustee) - 24% (РФ)
  • Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited - 7,5% (зареєстроване на Кіпрі спільне підприємство РФ з британсько-нідерландською Shell )
  • LUKOIL INTERNATIONAL GmbH - 12,5% (РФ)
  • CPC Company - 7% (РФ)
  • JSC NC “KazMunayGas“ - 19% (Казахстан)
  • Kazakhstan Pipeline Ventures LLC - 1,75% (Казахстан)
  • Chevron Caspian Pipeline Consortium Company - 15% (США)
  • Mobil Caspian Pipeline Company - 7,5% (США)
  • BG Overseas Holding Limited - 2% (Велика Британія)
  • Eni International (N.A.) N.V. S.ar.l. - 2% (Італія)
  • Oryx Caspian Pipeline LLC - 1,75% (США).

Отже, РФ = 31% у держави + 12,5% Лукойла, Казахстан = 20,75%, США = 24,25%, тощо. 

4) в КТК ще більш цікава керуюча компанія. Здогадалися? - Так – це Transneft (Транснєфть, донька Роснєфті), що знаходиться під міжнародними санкціями. Lukoil (Лукойл) – також знаходиться під санкціями.

5) І це найголовніше. Справа в тому, що країни ЄС після оголошення ембарго на сиру нафту РФ і вступу в силу цього ембарго в грудні 2022 фактично поступово замістили значну частку російської сирої нафти з Чорного моря... сирою нафтою КТК... (див. Діаграму 1)

Отже: можна прогнозувати, що вже в понеділок 07.08.2023:

а) американські, казахські, італійські, британсько-нідерландські акціонери КТК, а також
б) фірми-імпортери нафти КТК (з Італії, Греції, Нідерландів, Франції, Іспанії), а також
в) судновласники з Греції, що перевозять 80% нафти КТК (в липні це було 36 з 45 танкерів, 5 млн тонн нафти з 6,2 млн) почнуть різними засобами тиснуть на військове-політичне керівництво України не з вимогами, а з побажаннями якось зробити так, щоб не атакувати російський порт Новоросійськ, де не тільки термінал КТК, а ще й термінал "Транснєфть" (звідки йде підсанкційна нафта РФ) і НВМБ - Новоросійська військово-морська база....

6) А якщо РФ вважатиме це тиск слабким, то вона почне імітувати аварії на тих самих ВПП (виносних причальних пристроях), як вона це вже робила неодноразово... Тобто увімкне таким чином нафтовий шантаж країн ЄС».

Ще на цю тему