Окупанти розбирають металевий навіс над Ханським палацом

11:00 24.07.2023

Окупаційна влада Криму повідомляє, що Ханський палац у Бахчисараї буде зачинено для відвідування до 31 липня у зв’язку з виконанням «технологічно складних робіт із демонтажу конструкцій металевого навісу над головним корпусом палацу».

Як пише Кримськотатарський ресурсний центр, вже шостий рік з ініціативи окупаційної влади Криму тривають так звані «реставраційні роботи» Ханського палацу в Бахчисараї, які загрожують історичній та культурній автентичності пам’ятки кримськотатарського зодчества. 

Кримськотатарські активісти та правозахисники неодноразово заявляли, що «під виглядом реставраційних робіт» окупанти знищують комплекс. Так, унаслідок «робіт» було знищено елементи культурної спадщини – дерев’яні конструкції покрівлі, балки перекриття, поперечні балки, розписи на стінах, вітражі та багато іншого. 

У березні 2018 року окупаційний «суд» Сімферополя відмовився прийняти позов із вимогою припинити реставрацію Ханського палацу. У МЗС України заявили, що дії російської влади на півострові становлять загрозу культурній спадщині кримськотатарського народу.

Раніше в Міністерстві культури України заявили, що ситуація, що склалася навколо Ханського палацу, залишається предметом загальнонаціональної трагедії, особливо щодо його збереження, оскільки на об'єкті ведуться масштабні будівельні роботи без дотримання реставраційних норм та правил, узгоджених із законодавством України та міжнародними нормами, що становлять реальну загрозу знищенню історичної та культурної цінності цієї пам'ятки та містять ознаки злочину,

Ще на цю тему