Окупанти влаштували нову базу в Феодосії, поставили баржі для захисту від ракет

20:40 29.06.2023

Не варто виключати, що росіяни могли задіяти цю гавань і для своєї системи військової логістики

OSINT-аналітик MT Anderson опублікував супутниковий знімок, з якого випливає наступне – російські окупанти розмістили в акваторії порту тимчасово окупованої Феодосії як мінімум один десантний корабель проект 1171, два тральники (один з яких належить до проекту "Александрит") і кілька барж з радіолокаційними кутовими відбивачами, котрі скоріш за все були задіяні в системі "захисту" для суден, що вивозять крадене зерно із України.

Саме в цьому епізоді ми можемо побачити суховантаж "Матрос Позыныч", яке уже стало сумнозвісним в ролі "викрадача українського зерна". І в цьому контексті уже незвичайною виглядає деталь, що окупанти загнали це судно для завантаження нової партії зерна саме у Феодосію, хоча раніше вони таку перевалку виконували в Севастополі.

З формальної точки зору, порт Феодосія з часу окупації Криму росіянами в 2014 році перетворився на "малодіяльний". У відкритому доступі є цифра за 2021 рік, що через цей порт окупанти перевалили всього лише 204 тисячі тонн вантажів. Але якщо врахувати, що через порти окупованого Криму в 2021 році росіяни перевалили загалом лише 1 млн тонн вантажів, то результат по "Феодосії" виглядає вже не настільки малим.

А якщо зробити поправку на те, що Феодосія розташована відносно близько до Керченської протоки й так званого "Кримського мосту", то ця гавань для російських військових набуває вже стратегічного значення.

Схоже, ця обставина і пояснює зокрема, чому окупанти організували оборону цього порту як важливого військового об’єкту: на вході в гавань облаштовано бонові загородження, тральники в акваторії явно виконують функцію "кораблів охорони водного району", а десантний корабель міг до цього доставити в Феодосію вантаж, необхідний для логістики армії РФ в тимчасово окупованому Криму.

Ну а баржі з кутовими відбивачами явно відіграють роль "хибних цілей" на випадок можливої атаки протикорабельними ракетами, що мають наведення за радіолокаційною ГСН. Аналогічно до тих, які росіяни ще в липні 2022 року встановили навколо самого "Кримського мосту".

Виходячи з цього, не варто виключати, що росіяни могли задіяти цю гавань і для своєї системи військової логістики. Тому вони побоюються, що їх об’єкти на території порту в тимчасово окупованій Феодосії можуть перетворитись на законну ціль для удару.

Теми:

Ще на цю тему